Ny forskning viser hvor raskt bakterien blir motstandsdyktig mot antibiotika

(Dagbladet): Forskere ved Harvard-universitetet har registrert hvor raskt E. coli bakterien klarer å bli motstandsdyktig og overleve antibiotika. I Harvards pressemelding står det at på ti dager overlevde bakterien en antibiotikadose som var 1000 ganger sterkere enn det som vanligvis dreper bakterien.

Se video over.

Bakteriemutasjon

Forskerne laget 5 lag med ulik mengde antibiotika. Først plasserte de bakterien i et lag uten antibiotika. Bakterien utviklet seg raskt og beveget seg mot laget med antibiotika. Etterhvert muterer bakterien over i feltet med antibiotika. En mutasjon er ifølge store norske leksikon når en organisme gjør en omstilling og en varig forandring i arvestoffet. Mutasjon danner grunnlaget for evolusjon, og for bakterienes del vil det si å utvikle resistens.

Når bakterien når en sterkere grad av antibiotika, stanses utviklingen for å utvikle en ny mutasjon. Dette gjentas også før bakterien beveger seg over i feltet med 100 ganger så mye antibiotika som skal til for å drepe bakterien. Etter ti dager muteres bakterien inn i feltet med 1000 ganger så sterk dosering av antibiotikaen som egentlig er nødvendig for å drepe bakterien.

Et alvorlig problem

Håndtering av flere antibiotikaresistente bakterier er et tema som stadig blir mer alvorlig. Helse- og omsorgsminister Bent Høie fortalte tidligere i år at han er bekymret.

- Det er mer av antibiotikaresistente bakterier overalt, både blant befolkningen og i landbruk. Norge er ett av pådriverlandene ute i verden, men det hjelper ikke om vi er blant de beste med et lavt forbruk av antibiotika. Vi reiser mer og har stadig mer global handel. Vi kan ikke isolere oss fra dette, sa Høie tidligere i år.

- Norge må gå foran

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen har ytret at Norge må ta internasjonalt lederskap i saken.

- Vi trenger nye, effektive antibiotika. En verden uten effektiv antibiotika, vil bli svært dramatisk for alle mennesker. Så langt har dessverre regjeringen vært mest opptatt av å prate, ikke handle, skrev han.

Monday, September 12th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments