Italia avviser reformer i folkeavstemning, ifølge måling

(Dagbladet): Italienske velgere har avvist statsminister Matteo Renzis reformer i søndagens folkeavstemning, ifølge valgdagsmålinger, melder NTB seint søndag kveld.

Dagbladets kommentator Einar Hagvaag skrev tidligere i kveld at Italia var i krise, om noe slikt skulle skje. Renzi har sagt at han kommer til å gå av, skulle hans forslag til å reformere grunnloven bli avvist.

- Jeg er ikke en politiker av den gamle skolen som sitter bundet fast i stolen. Hvis jeg taper, er mitt politiske liv slutt, gjenga Hagvaag fra Renzis tidligere uttalelser.

Renzi har varslet at han vil møte pressen rundt midnatt, natt til mandag, ifølge NTB.


STENGT: Klokka 23 var det ikke lenger lov til å stemme. Målingene viser at statsministerens forslag kan være avvist. Foto: Stefano Guidi / NTB Scanpix 
Vis mer

Det italienerne egentlig skal stemme over er en omfattende reform av det politiske regimet som ble skapt etter Andre Verdenskrig. Det er skapt for å unngå en for sterk leder, altså en ny Benito Mussolini. I stedet har det skaffet Italia 63 regjeringer på de siste 70 år og alle sammen har vært svake, skriver Hagvaag.

LES KOMMENTAREN: Italia kan hoppe ut i det ukjente.

Da valglokalene stengte klokka 23 søndag kveld, publiserte italienske medier målinger som gir et klart flertall for nei-siden. I kringkasterne Rai og La7s prognoser går motstanderne av reformer av med seieren med en margin på minst 54 prosent mot ja-sidens 46 prosent, skriver NTB.

Ved 19-tida lokal tid meldte landets innenriksdepartement at 57,5 prosent av landets stemmeberettigede befolkning har avgitt stemme.

Det er mer enn ved de to foregående folkeavstemningene om grunnlovsendringer i Italia.

At det nå ligger an til krise i Italia, forklarer Dagblad-kommentatoren slik:

«Med britenes utmelding av EU og valget av Donald Trump til president i USA ser mange faren for et populistisk opprør i Italia med ringvirkninger utover hele Europa.»

Sunday, December 4th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments