I det splitter nye praktbygget i Tønsberg forbereder 35 byråkrater valg – selv om det ikke er valgår

TØNSBERG (Dagbladet): Frp lovte å gå til krig mot byråkratiet hvis de kom i regjering. Likevel har antall ansatte i statens sentraladministrasjon økt siden de kom til makta.

Regjeringa har riktignok slått sammen noen direktorater, men de har samtidig opprettet noen nye.


- HENSIKTSMESSIG: Valgdirektør Bjørn Berg synes inndelingen slik den er nå, virker hensiktsmessig. Fra 1.januar i år ble Valgdirektoratet opprettet for å håndtere selve valgjennomføringen.  Foto: Torun Støbakk/Dagbladet. 
Vis mer

Ett av dem er valgdirektoratet i Tønsberg, som har som hovedoppgave å sikre frie og uavhengige valg.

- For mange er valget to dager annethvert år, men en del kommuner jobber med det året rundt og de fleste starter høsten før, sier direktør Bjørn Berg.

Han viser Dagbladet rundt i det splitter nye bygget i Tønsberg.

Her jobber nesten alle av de 20-25 faste ansatte med å planlegge gjennomføringen av stortingsvalget neste høst. Med innleide konsulenter blir de cirka 35 årsverk totalt – og når valget nærmer seg kommer det til 12 ekstra midlertidige ansatte.

- Helt koko

Før ble valg organisert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, men internasjonale valgobservatører var kritiske til løsningen. De mente det var uheldig at et politisk styrt departement hadde ansvaret for valggjennomføringa.

Derfor ble Valgdirektoratet opprettet 1.januar i år.

Ola Borten Moe (Sp) mener det er et skrekkeksempel på statlig byråkrati.


- HELT KOKO: Ola Borten Moe (Sp) skjønner ikke hva Norge skal med et eget valgdirektorat.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vis mer

- Hele greia er rett og slett helt koko, og startet med ideen om at det var feil at et politisk departement hadde ansvar for valgjennomføringen fordi valgobservatører fra sentralasiatiske land som Usbekistan, Kirgizistan og Tajikistan mente det, forklarer Borten Moe.

Han rister på hodet av tanken.

- Det er noen grunnleggende forskjeller mellom Norge og disse landene, og ærlig talt; det har aldri vært et problem at noen koker stemmer i kjelleren på Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Vi har hatt demokrati i 200 år før dette, og det har gått helt fint, sier Borten Moe.

Planlegger valg

I det fasjonable bygget i Tønsberg, jobber valgdirektoratets ansatte med å planlegge valg. Blant annet legger de til rette for elektronisk stemmegivning fra utlandet, utformer universelle stemmesedler, lærer opp kommuner og fylkeskommuner, og sprer informasjon om valget.


FINT OG NYTT: I fjerde etasje i dette bygget holder Valgdirektoratet til. I etasjene under er Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), som også holder til i Tønsberg. De to direktoratene deler på en del fellestjenester. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet. 
Vis mer

Akkurat nå jobber de mest fleste med det elektroniske valgadministrasjonsprogrammet EVA, som skal brukes av alle landets fylker i neste Stortingsvalg.

- Nå er det snart tid for full funksjonsfrys. Da skal vi være ferdig med alt kommunene ser når de logger inn på programmet, forklarer systemutvikler Eirik Müller-Jacobsen og viser fram dataprogrammet på pc-skjermen.


IKKE AKKURAT ERNA: Borten Moe sier det var sentralasiatiske land som særlig reagerte på at Norge ikke hadde et eget valgdirektorat. Han påpeker at det er store forskjeller på Norge og land som Usbekistan, som i mange tiår er blitt styrt av den knallharde diktatoren Islam Karimov. Karimov døde nylig.  Foto: AP / NTB Scanpix. 
Vis mer

Med unntak av tre personer, er alle som jobber her nyansatt i år.

Likevel har ikke pengepotten som brukes til valg i Norge økt, ifølge valgdirektøren.

- Det er en ren flytting av operative oppgaver fra departementet og til et direktorat. De operative oppgavene knyttet til avvikling av valg er flyttet ut. omorganiseringen ikke har ført til en økning i rammene, det er tatt innenfor gjeldende rammer sier Berg. .

Kritisk

Sp-nestlederen har likevel beskrevet det som en skjellsettende opplevelse da han skjønte at Norge hadde fått et eget valgdirektorat.

Han er bekymret for at veksten i den norske sentraladminsitrasjonen er ute av kontroll.

- Hvis du holder direktoratene utenom har vi i antall departementsansatte, flere enn de har i Sverige, et land som er dobbelt så stort som Norge. I tillegg har man direktoratene, hvor Valgdirektoratet er et godt eksempel på at man lager et direktorat det ikke er behov for, med en helt egen dynamikk og helt egne ambisjoner for utviklingen av sin organisasjon, sier Borten Moe.

- Byråkratiet vokste vel også under de rødgrønne?

- Ja, men det er hevet over enhver tvil at veksten i sentraladministrasjon fortsetter, og i et økende tempo under sittende regjering. Det mener jeg henger sammen med prosjektet til denne regjeringen, for det de kaller robuste enheter, profesjonalisering og reformer betyr uten unntak en større byråkratisering og sentralisering, sier Borten Moe.

- Det var Sp sitt forslag

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener Borten Moe bommer når han kritiserer regjeringen for Valgdirektoratet.

- Det som er morsomt her, er at det Borten Moe kaller “koko” var hans forrige partileders gode ide. Hun var ute og skrøt av dette før valget i 2013, som en siste utflytting av av statlige arbeidsplasser til distriktene. Det har jeg nå fulgt opp, hevder Sanner.

Det var nemlig Liv Signe Navarsete som startet arbeidet med etableringen av valgdirektoratet. Plasseringen av kontoret var allerede under utredning da Sanner tok over nøklene til ministerkontoret høsten 2013.

- Det er ikke blitt gjennomført før nå?

- Jeg mener det er et veldig godt forslag, ettersom Norge har blitt kritisert over tid for at ansvaret for valg ligger i departement som er politisk styrt, sier han.

- Det har neppe foregått koking av stemmer i kjelleren på departementet, slik Borten Moe sier det?

- Valggjennomføringen er og har vært veldig profesjonell i Norge, og har hatt stor tillit, men jeg mener likevel det er klokt å ha det på en armlengdes avstand. Dette var en av de bedre ideene som kom fra Liv Signe Navarsete, sier Sanner.

Akkurat like stor

Han mener dessuten at Senterpartiet bommer når de kritiserer regjeringen for å ha sørget for vekst i byråkratiet.

En fersk rapport fra Difi sier nemlig at den prosentvise årlige veksten i departement og direktorater er bremset etter 2013.


SKIVEBOM: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener Senterpartiet bommer. 
Vis mer

Det betyr ikke at statsforvaltningen har fått færre ansatte – faktisk er økningen i prosent nøyaktig like stor som under de rødgrønne – men mer av økningen skjedd utafor sentraladministrasjonen.

- Det rapporten viser er at direktorater og departement i Oslo vokste mest under de rødgrønne, mens i vår tid har man flyttet flere ressurser til kriminalomsorg, vegvesenets kontorer rundt om i landet, og politiet. Der den forrige regjeringen sentraliserte til Oslo, har vi altså flyttet det ut, sier Sanner.

Han understreker at det fortsatt gjenstår mye jobb.

- Vi er langt fra i mål. Jeg bestilte rapporten fordi vi vil forsterke avbyråkratiseringen, sier han om Difi-undersøkelsen.

- Virker hensiktsmessig

På Valgdirektoratets kontorer i Tønsberg får politikk være politikk – så lenge det ikke handler direkte om valggjennomføringen.

Valgdirektør Berg har registrert kritikken fra Senterpartiet, men vil ikke mene noe om den.

- Våre erfaringer så langt er at en slik inndeling virker hensiktsmessig, fordi det nå blir et tydelig skille for hvem som gjør hva. Vi tar det rent operative, mens departementet jobber med lover og regler knyttet til valg, sier han.

Friday, September 30th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments