Han kan bli Norges nye MMA-profil: – Skal til topps. Der ligger de store pengene

(Dagbladet): Han veier 100 kilo og tar sats. Først en araber-flikflak før han stuper inn i en salto og står fjellstøtt på matta.

Det smeller godt når 100 kilo lander etter lufteturen. Men fyren har spenst som en turner.

Marthin Hamlet Nielsen (24) er på vei mot sin første kamp i MMA. Mixed Martial Art, grenen der nesten alt er tillatt. Han ble omtalt som tidenes største norske brytetalent. Og et eventuelt medaljehåp i OL i Rio. Men dit kom han aldri.

Nå har han forlatt en sport som ikke ga ham nok. Men han sier at det ikke hadde noen innflytelse på valget. At han ikke greide å kvalifisere seg til en OL-billett. Han sier at valget allerede var foretatt.


SERIØS: Marthin Hamlet Nielsen trener minst ti økter hver eneste uke for å nå det store målet md proffkontrakt. Men først må han overbevise som amatør. Debuten skjer 19. november i Birmingham. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

- Jeg skal gå hele veien og bli en rik mann, smiler han lurt. Jeg har nettopp tegnet en kontrakt som skal hjelpe meg dit. Jeg skal til UFC, sier han fornøyd.

UFC står for Ultimate Fighting Championship. Det er proffligaen med hovedsete i Las Vegas. Det er her de store pengene ligger. For utøvere som kommer seg til toppen.

Han forteller hvorfor han trengte den signaturen på kontrakten. Hvorfor det er så viktig.

Skitten bransje

- MMA er en skitten bransje. Derfor trenger jeg støtte fra en stor aktør innen management. Det har jeg fått nå.

Mohsen Bahari er en av trenerne til Hamlet Nielsen med ansvar for blant annet spark. Han har stor erfaring og har gått mange MMA-kamper. Han sier til Dagbladet:

- Uten riktig management risikerer man å bli kastet ut mot en altfor sterk motstander direkte. I et taktisk spill for å få motstanderen høyere ranket.

Marthin har tegnet kontrakt med den store aktøren Authentic Management med hovedsete i Boca Raten i Florida. Han opplevde en helt ny situasjon direkte.

- Det meste blir ordnet for meg. Valget av motstandere og opplegget rundt. Jeg får reise dekket for meg selv og eventuelt familie til besøk og treningssamlinger. Jeg vil gjerne ha kona med meg på lange reiser, smiler han. Nå føler jeg meg godt tatt vare på, sier Marthin.

Han er nettopp ferdig med en av ti treningsøkter i uka. Nå er det ikke bare brytegrep, men slag og spark i tillegg. Det er MMA.

- Det appellerer til meg med slag og spark i tillegg til selve brytingen. Det utgjør en helhet, sier Hamlet Nielsen til Dagbladet.

Debutkamp

Atleten skal gå sin første kamp i den omdiskuterte grenen 19. november. Kampen skal foregå i Birmingham.


ATLET: Marthin Hamlet Nielsen viser six-packen og biceps etter treningsøkten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

Kampen går i klassen 100 kilo. Han møter en riktig bamse. En kar som har gått to kamper og vunnet begge to. Men det er en utøver som vil passe Marthin godt. Det mener treneren, og det mener han selv også.

- Det er en kar som er glad i å bryte og kanskje ikke like god til å slå, sier Marthin.

- Proff neste år

Han tror det blir med denne ene amatørkampen.

- I mars eller april neste år er jeg proff, sier Marthin selvsikkert.

Han forteller:

- Deretter blir det kamp hver andre eller tredje måned. Det er sånn man tjener pengene. Å gå kamper og vinne.

Trener Meek

Aristo Manzori er trener for den norske proffen Emil Weber Meek som nettopp har signert UFC-kontrakt. Han sitter og ser på Marthin som sparker mot paddene som Bahari har tredd på armene.

- Det er endel som må justeres hos Marthin. Motoren er ikke kommet skikkelig i gang, sier han.

- Treigt

- Foreløpig går det litt treigt.

Han tar notatboka fra journalisten og en penn. Han tegner.

- Se her. Det er her det sitter. Her er kraften.

Han tegner opp en skisse av en kropp og setter en sirkel rundt mellomgulvet og hoftene.

- Det er mye å gå på for Marthin, sier Manzori.


TRENER SPARK: Dette er fortsatt ganske nytt for det tidligere stortalentet i bryting. Marhin Hamlet Nielsen må få opp hurtigheten i spark og slag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

Men han legger til:

Ingen fare. Marthin er klar for sin første kamp slik han er i dag.

- Seriøs

Andreas Dybwad er slagtreneren til Marthin. Han er imponert over sin elev.

- Han er dedikert og seriøs. Han viser en enorm treningsiver. Marthin kan nå veldig langt, sier Dybwad til Dagbladet.

Marthin er fornøyd med sine to trenere.

- Jeg jobber bare med folk jeg har tro på, sier han.


STEMNING: Det er god stemning mellom trenerne Mohsen Bahari t.v., Marthin Hamlet Nielsen og Andreas Dybwad. Trenerne har stor tro på sin elev. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

Ettertraktet

Marthin Hamlet Nielsen er allerede en ettertraktet kar før han går inn i buret for første gang. Folk vil gjerne se et tidligere stortalent i bryting.

- Endelig gir brytingen meg noe ordentlig tilbake. Jeg mener, jeg har fått medaljer i bryting. Det setter jeg selvfølgelig stor pris på. Men allerede nå tjener jeg minst like mye som jeg gjorde i tysk bundesliga i bryting,sier Marthin Hamlet Nielsen.

Foreløpig skal han bryte som amatør i MMA. Men tidligere og nye sponsorer, samt opplegget med sitt nye management gir ham større inntekter enn han hadde tidligere.

- Jeg har det bra i dag. Men det skal bli enda bedre, sier han entusiastisk.

Marthin har opplevet en mye større oppmerksomhet enn han hadde ventet seg etter at han skiftet fra gresk-romersk bryting til MMA.

- Ja, det har overrasket meg. Entusiasmen er nesten overveldende. Interessen for MMA er mye større i Norge enn jeg hadde ventet meg.

Så sier han:

- Et UFC-arrangement ville ha solgt ut Spektrum raskere enn stevnet til Cecilia Brækhus. Det er jeg helt sikker på.

For ordens skyld:

Det tok bare en dag. Så var alle billettene til det første proffstevnet i boksing i Norge på 35 år blåst.

Interessen for kampsport i Norge lever.

Overlege Ingunn Rise Kirkeby ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet satt i den såkalte godkjenningsnemnda. Men hun gikk av i protest da den såkalte knockoutforskriften ble endret to uker før Brækhus-kampen. Maksimal alder for en utøver i proffboksing ble hevet fra 34 til 40 år. Tillatt kamplengde ble økt fra 12 til 36 minutter.

Dermed var det fritt fram for 35 år gamle Cecilia Brækhus og hennes store drøm. En tittelkamp i Norge.

Rise Kirkeby sa til Dagbladet 17. oktober at dette bør bety at det også er fritt fram for et UFC-stevne i Norge.

- Så vidt meg bekjent har MMA en brøkdel av treff mot hodet i forhold til proffboksing, sa Rise Kirkeby.

I Norge

- Det er en utbredt misforståelse at sporten er så fryktelig rå i forhold til for eksempel boksing. Hanskene er mindre enn boksehansker med sømmer som skaper rifter i huden og blod. Ja, det er riktig. Men skadefrekvensen og alvorlighetsgraden er lavere enn i boksing. Det er mye fordommer forbundet med sporten vår. Det burde ikke være noe som tilsier at det ikke skal arrangeres stevner i Norge nå, sier Mohsen Bahari.


SNART PROFF: Marthin Hamlet Nielsen er klar på at han snart er profesjonell MMA-utøver i UFC. Han håper også på et stevne i Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

- Det vil i så fall være en drøm som går i oppfyllelse, også for meg. Der vil jeg være med, sier Marthin Hamlet Nielsen.

Monday, October 31st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments