En liten gutt med selvmordsvest er ikke uvanlig i Afghanistan

(Dagbladet): Forsvarets sikkerhetskommando (FSK) rykker ut til et planlagt selvmordsangrep. Det som møter dem, er en liten gutt som skal utføre angrepet.

Tidligere i kveld ble første episode av tv-serien «Nobel» vist på NRK, et krigsdrama om den norske styrken i Afghanistan. Anmelderne har allerede strødd om seg med superlativer. Dagbladets Marie L. Kleve skriver at vi «endelig har fått en norsk serie som tør å være samfunnsaktuell og viktig, og klarer å underholde oss samtidig».


SKYTER BARN: Aksel Hennie spiller løyntnanten som må skyte et barn som brukes som selvmordsbomber. Foto: : Eirik Evjen/Monster Scripted / NRK
Vis mer

Brutal virkelighet

Aksel Hennie spiller løytnant Erling Riise, mannen som ender med å skyte den lille gutten i hodet fordi det ser ut som om han har på seg en bombevest.

- Dessverre er dette også den brutale virkeligheten, sier Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonsdirektør i Unicef Norge.

- I Afghanistan har vi sett at barn helt ned i seks-årsalderen er brukt som selvmordsbombere. Det viktige for oss, er å få fram at barn som brukes som selvmordsbombere ikke er terrorister, men selv ofre. De er hjernevasket eller tvunget inn i dette, sier hun.

I august ble 51 mennesker drept på en kurdisk bryllupsfest i Gaziantep i Tyrkia, nær grensa til Syria. Det viste seg at selvmordsbomberen var et barn mellom 12 og 14 år.

I mars i år ble 29 mennesker drept og 60 såret på en fotballstadion sør for Bagdad i Irak. IS tok på seg skylda og la ut et bilde av selvmordsbomberen der han ser ut som om han ikke kan være mer enn 16 år, ifølge The Independent.


 BARNESELVMORDSBOMBER: I et brykkup i Trykia ble 51 mennesker drept av en selvmordsbomber på 12-14 år.  Foto: AFP / NTB Scanpix
Vis mer

Barn er lette å bruke

- I landene der barn brukes som selvmordsbombere og barnesoldater, er demografien slik at andelen barn er stor. Det er rett og slett mange å ta av, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

Han forteller at det særlig er flere ekstremistgrupper som bruker barn som selvmordsbombere, IS, Taliban, Boko Haram, Al-Shabaab og Tamiltigrene.

- Barn er lette å indoktrinere, og lette å sende ut i store menneskemengder uten av de skaper mistenksomhet, sier han.

IS rekrutterer barn inn i leire som ligner Hitlerjugend, der de får opplæring i religion, men også våpentrening. Al-Shabaab har drevet med tvangsrekruttering, de går inn på skoler og tar med seg de barna de vil ha. Familier i Midt-Østen får betalt for å sende barna sine til ekstremistgrupper, mens andre familier blir forsørget etter at barnet deres er brukt som selvmordsbomber.

- Det er ikke alltid barnet er klar over at det blir brukt på denne kyniske måten. De sendes inn i menneskemengden, og bomben blir utløst med fjernutløser, sier Ranstorp.

Kynisk bruk av barn

Tidligere i år kom Unicef ut med en rapport som viste at 44 barn ble brukt som selvmordsbombere i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger. Dette er en tidobling på to år.

Det viste seg også at 75 prosent av barna som var brukt i disse handlingene, var jenter.

- I Nigeria i fjor var det ei jente på rundt ti år, som ble sprengt i lufta med bombebelte. Dette er kynisk og grusomt, og det er brudd på alt som finnes av internasjonale konvensjoner. Barna som brukes blir stadig yngre, sier Merete Agerbak-Jensen.

Ifølge Magnus Ranstorp har IS og Taliban regelverk som gjør at de ikke bruker jenter som selvmordsbombere. Disse reglene har ikke Boko Haram.

Tidligere i år kom det en FN-støttede rapport om IS’s bruk av barn, laget av forskningsinstituttet Quilliam Foundation. Den viste at små barn ble trent opp til å bli spioner, soldater, bødler, misjonærer og selvmordsbombere.


NORSKE STYRKER: Aksel Hennie spiller løytnanten som er sendt til Afghanistan for Norge. Foto: NRK
Vis mer
Sunday, September 25th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments