De hvite hjelmene i Syria har verdens farligste jobb

De er leger, bygningsarbeidere, lærere, ingeniører, bakere… De har en ting til felles: De har vært med og redde over 62 000 liv, og de har på seg en hvit hjelm når de gjør det. Nå er De hvite hjelmene i Syria nominert til Nobels fredspris. Nå debuterer de også på Netflix, i en såkalt kortdokumentar.

- Disse er veldig normale, ordinære mennesker som gjør en av de mest ekstraordinære jobbene på denne planeten, sier regissør Orlando von Einsiedel til NBC News.


FRIVILLIGE PÅ JOBB: De får ikke betalt, men De hvite hjelmene er alltid de første som er på plass etter bombeangrep i opprørskontrollerte deler av Syria. Her tas en person ut av en ødelagt bygning i Aleppo i sommer. Foto: Karam al-Masri / Afp / Scanpix 
Vis mer

- Vi er veldig glade for at folk nå kan få se filmen om oss. Tragedien som pågår i Syria må snart stoppe. Vi vil ha flyforbudsone over landet, og kvinner og barn må bli evakuert fra de mange farlige områdene, forteller Abdulrahman Alhassan i De hvite hjelmene til Dagbladet via telefon.

Spader og bare hender

Siden borgerkrigen startet i Syria, våren 2011, har over 300 000 personer mistet livet, og et ukjent, men million-høyt tall personer er skadd i de daglige bombeangrepene. Og over 62 000 av disse har blitt hentet ut fra ruinene i live av De hvite hjelmenes frivillige, som i dag teller rundt 3000 personer.


REDDET: En ung gutt bæres ut etter å ha blitt gravd ut av sementruinene i det opprørskontrollerte nabolaget al-Mashhad i Aleppo i sommer. Foto: Thaer Mohammed / Afp / Scanpix 
Vis mer

- Vi startet arbeidet i mars 2013. Målet var å redde liv, og i starten hadde vi bare våre hender og helt enkle redskaper som spader til hjelp, sier Alhassan.

Men etterhvert som gruppa ble kjent, fikk De hvite hjelmene donasjoner fra hele verden. Nå har de både ambulanser og mer profesjonelt redningsutstyr. I tillegg sendes de frivillige til Tyrkia for kurs i redningsarbeid og førstehjelp.

- Modig og effektiv

- De hvite hjelmene kjenner jeg som en meget modig og effektiv organisasjon. Meget gode, sier Jan Egeland, FN-forhandler når det gjelder humanitært arbeid i Syria og generalsekretær i Flyktninghjelpen.


BLE REDDET: Fem-årige Omran Daqneesh ble verdenskjent da han ble hentet ut av De hvite hjelmene da huset til familien ble bombet i august i år. Foto: Mahmud Rslan / Anadolu Agency / Scanpix 
Vis mer

Det var folk fra De hvite hjelmene som reddet ut femårige Omran og familien hans i Aleppo etter et bombeangrep i august i fjor. Filmteamet har fulgt De hvite hjelmene i et par måneder, som nå har blitt en 40-minutters dokumentar. Den følger spesielt tre av de frivillige: En tidligere bygningsarbeider, en smed og en tidligere skredder, som alle tre jobber i samme team i Aleppo.

- Vårt motto er som følger: Å redde ett liv er å redde hele menneskeheten. Vi er en uavhengig organisasjon som hjelper alle parter i konflikter. Vi er helt uavhengige og frie, sier Alhassan til Dagbladet.

Omdiskutert

Ikke alle vil være enige i akkurat det. På nettet er det opprettet en rekke nettsider som kritiserer De hvite hjelmene for å være med i en «illegal krig» mot Syria, og at de jobber for «regimeendring i Syria, og dermed direkte innblandet i krigen», slik det skrives på The Change. Her kritiseres De hvite hjelmene for å støtte al-Qaida og andre ekstreme grupper.

- Vi lever godt med beskyldningene og har ikke noe å skjule. Vårt mål er å redde mennesker, og hjelper alle. Dette er propaganda. I en blodig borgerkrig som den vi har i Syria, vil det alltid være folk som sprer løgner, svar Alhassan.


FARLIG JOBB: Hver gang det faller en bombe over de opprørskontrollerte delene av Syria, løper de frivillige fra De hvite hjelmene ut for å redde liv. Flere av dem er drept ute på oppdrag. Foto: Ap / Scanpix  
Vis mer

Ullmann, Knausgård og Clooney

De hvite hjelmene skal nå være nominert til årets Nobels fredspris av en rekke grupper. Nå ber det det kanadiske partiet New Democratic Party landets utenriksminister om å sende inn Canadas støtte til at De hvite hjelmene blir årets fredsprisvinnere, skriver CBC News.

Nettstedet skriver videre at det er flere internasjonale kampanjer for at De hvite hjelmene må få årets fredspris. Mer enn 130 000 personer har skrevet under på et opprop om nettopp det. De norske forfatterne Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård har skrevet under her, akkurat som verdensstjerner som Ben Affleck, Alicia Keys og George Clooney.

- Vi håper at folk ser på filmen og at de blir inspirert av disse menneskene. Vi håper at filmen hjelper å bryte ned stereotyper, og at folk for øynene opp for den vanskelige situasjonen i Syria, sier regissør Orlando von Einsiedel og produsent Joanna Natasegara, i et intervju i Newsweek.


PAUSE: Noen av de frivillige i De hvite hjelmene slapper av mellom redningsaksjonene. Foto: Khaled Khatib
Vis mer

For grusomt til å vise

Filmen fikk voldsom applaus da den hadde sin internasjonale premiere på Toronto filmfestival nylig.

Filmskaperne har mer enn 70 timer med opptak, men mye av materialet er så voldsomt, at de ikke kunne vise det.

- Jeg tror ikke at vi har vist mer enn er par prosent av materialet fordi det er så grafisk at folk ikke ville orke å se på krigens grusomheter. Jeg tror ikke vi er i stand til å forestille oss hvor ille situasjonen er, og hvor mye forferdelig syrerne opplever, sier Natasegara til Newsweek.

Hun fortsetter:


NOK EN BOMBE: En kvinne blir båret i sikkerhet etter at en bombe slo ned i nabolaget hennes. Foto: Khaled Khatib
Vis mer

- Alle som har jobbet med prosjektet er blitt beveget. Dette har satt voldsomme spor, som igjen har ført til at vi jobbet enda mer for å få historien deres ut til verden. De hvite hjelmenes arbeid gir meg håp for menneskeheten. Det gir meg også håp fordi jeg vet at det er en god gruppe av frivillige og helter som er der for å bygge opp landet igjen, når alt elendet i Syria omsider er over.


I DYP SORG: For ett år siden ble en av de frivillige i De hvite hjelmene, Ilias Mahmoud al-Taweel, drept mens han var ute for å redde ut mennesker etter et bombeangrep. Her blir han båret av sine kamerater, på vei for å gravlegges. Foto: Feras Domy / Ap / Scanpix 
Vis mer
Saturday, September 17th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments