Danmark håner kunstgress midt i den norsk-svenske krisa: – Hater det og skyr det som pesten

(Dagbladet): Har du hørt historien om dansken, svensken og nordmannen som skulle velge mellom å dyrke naturgress eller kunstgress som underlag på toppnivå?

Foreløpig er det bare danskene som kan le av vitsen. Klubbfotballen i Danmark, hvor bare ett av 14 lag i Superligaen har kunstgress, har denne sesongen vært uvanlig mange hakk bedre enn Norge og Sverige, som begge har flere lag med kunstgress enn naturgress på øverste nivå – nærmere bestemt ni av 16.

Tendensen er klar i Europa:

Norsk krise: Stabæk røk ut i 1. kvalifiseringsrunde i Europa Leauge, mens Odd og Strømsgodset beseglet samme skjebne i runden etter. Rosenborg ble utslått i 3. kvalifiseringsrunde i Champions League og dernest i Europa League-playoffen.

Svensk krise: Häcken røk i 2. kvalifiseringsrunde i Europa, mens AIK beseglet samme skjebne i runden etter. IFK Göteborg kom lengst av de svenske lagene, men ble knust i Europa League-playoffen av Qarabag. IFK Norrköping ble utslått av Rosenborg i 2. kvalifiseringsrunde i Champions League.

Dansk suksess: FC København er klar for gruppespillet i Champions League, mens både Midtjylland, Brøndby og bunnlaget Sønderjyske tok seg helt til playoffen i Europa League. Med andre ord var det dårligste danske laget like bra som det beste norske og svenske laget.

Totalen av dette gjør at danskene har samlet flest koeffisientpoeng i hele Europa hittil i høst. Denne statistikken vil selvfølgelig ikke vedvare når gruppespillene starter – Norge toppet faktisk lista på et tidspunkt i fjor – men det forteller likevel om en stor dansk opptur. Sverige og Norge ligger som henholdsvis nr. 14 og 35 på den samme klubbrankingen for 2016/17-sesongen hittil i Europa.

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at danskene, som holder seg unna kunstgress, gjør det bedre enn Norge og Sverige, hvor det snart bare er kunstgressbaner, sier talentspeider i danske Viborg, Stig Torbjørnsen, til Dagbladet.

- Hater virkelig kunstgress

Han kjenner dansk fotball godt i kraft av sin speiderjobb i danske Viborg.


DANSK UNNTAK: FC Nordsjælland er det eneste danske laget på toppnivå som spiller hjemmekampene sine på kunstgress. Det er lite populært. Foto: Lars Møller/Scanpix
Vis mer

- I forbindelse med jobben min i Viborg har jeg vært en del i Danmark. Der ligger det to kunstgressbaner ved siden av Viborgs hovedbane med naturgress. Jeg spurte hvorfor de ikke brukte kunstgressbanene. «Det er helt uaktuelt å bruke dem», svarte danskene, forteller Torbjørnsen.

- Danskene hater virkelig kunstgress. De skyr det som pesten og latterliggjører Nordsjælland, fordi de er det eneste danske laget som har kunstgress. De hånes for plastikkunderlaget sitt, forteller Viborg-speideren.

Danskene har fått med seg den norske debatten om kunstgress som Ole Gunnar Solskjær initierte etter et et intervju med Dagbladet, som blant annet danske bold.dk har henvist til i håp om en debatt også der. Allerede i 2010 brukte AGF-trener Poul Hansen de samme argumentene som Solskjær i gårsdagens Dagblad-sak.

- Du tar nesten alle dueller og nærkamper ut av spillet. Det blir raskere, men de intense duellene og nærkampene forsvinner. Det samme gjør betydningen av de klassiske forsvarsspillerne. Det er snakk om en helt annen fotball, sa Hansen til dansk TV 2 så tidlig som i 2010.

Sterk norsk motstand

Nå får han altså norsk støtte fra en rekke hold.


BEKYMRET: Viborg-speider Stig Torbjørnsen forteller at danskene hater kunstgress. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Vis mer

- Det er mye enklere å slå en god pasning på kunstgress. En slurvepasning kan komme fram. Man blir på en måte mer bortskjemt. Slik er det ikke på gress. Da må man være mer konsentrert. Å vokse opp på kunstgress, kan gi utfordringer når man kommer på gress. Unge norske gutter og jenter bør trene mer på gress, sier Solskjær til Dagbladet.

- Jeg er helt enig i at fotball bør spilles på gress. Kunstgress har kommet for å bli, men på konkurransenivå bør det være naturgress, mener Nils Arne Eggen.

- Jeg er ekstremt kritisk til kunstgress. Fotball er den eneste idretten hvor vi tror at vi blir gode av å trene på et annet underlag enn der hvor kampene spilles, sier Arild Stavrum til Dagbladet.

- Det burde være sånn at lagene som har naturgress, burde få tilskudd. Ellers blir det for dyrt for mange å holde gressmatta ved like, foreslår Kjetil Rekdal.

Hareides sørgebind og Torbjørnsens bekymring

Også Danmarks norske landslagssjef Åge Hareide er sterkt imot kunstgress og har uttalt at han tok på seg sørgebånd da gamleklubben Molde også anla det kunstige underlaget på Aker Stadion.

Også i Sverige spiller ni av 16 lag lag i den øverste divisjonen på plastdekke. Malmö gir underlaget mye av skylden og ønsker å forby kunstgress i Allsvenskan.

- Vår utvikling går i feil retning, og vi taper terreng til resten av Europa. Det er på tide vi gjør noe for å stoppe utviklingen. Vi synes det er feil å spille på plast eller kunstgress, sier Malmös styreformann Håkan Jeppsson.

Torbjørnsen sier til Dagbladet at han synes det er rart denne diskusjonen om kunstgress ikke har kommet tidligere.

- Kunstgress forstyrrer norsk fotball og hindrer utviklingen. Vi har kanskje blitt bedre på basisferdigheter, men i forsvar og med fotballforståelsen går det heller motsatt vei. Jeg forstår at det er lettere å holde en gressmatte i god stand i Viborg enn i Tromsø, men å ha kunstgress i Skien og i Kristiansand? Det er ikke bra, mener Viborgs speider.

- Vi utvikler kunstgresspillere og forvarsspillere som er best med ball. Det er der alt fokuset ligger. Det er ikke så viktig å forsvare seg og stå i krigen slik for eksempel John Terry gjør. Det er bare triksing, «hepping» og «dulling». Sander Berge må tvangsflyttes ned i forsvaret på U21-landslaget. Vi mangler totalt forsvarstyper. Vi utvikler kunstgresspillere, som er svake fysisk, som ikke takler og som ikke blir møkkete på drakta engang.

- Frustrerende at vi snakker oss opp

Det er imidlertid ikke den siste ukas svake norske resultater som er problemet. Det hele er mer omfattende enn som så.


UTSKJELT: Kunstgressbanene tar mer og mer over i Norge og Sverige. Det er det ikke alle som liker Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
Vis mer

- Vi blir så depressive av å tape mot Tyskland og England, men det er ikke dem vi skal sammenligne oss med. Det skal være klasseforskjell når det er Manchester United- og Chelsea-spillere mot spillere fra Odd og Haugesund, mener Torbjørnsen

- Det er frustrerende at vi hele tiden vi snakker oss opp. Det var store forventninger før England-kampen. Ja, det er en lovende norsk generasjonen, men sammenlignet med hva? Det er urealistisk å sammenligne oss med England, selv om de ikke har imponert veldig i mesterskap og Champions League de siste årene.

Talentspeideren synes det norske folk har et urealistisk bilde av norsk fotball.

- Hvis vi vinner, er vi utrolig gode. Hvis vi taper, er det spillere vi mangler eller uflaks. Det blir en «hype» og urealistiske forventninger. Realiteten er at det går rett nedover. Vi ser at spillere som eksempelvis Elba Rashani, Fredrik Semb Berge, Tore Reginussen og Mushaga Bakenga er meget gode i Tippeligaen, men mislykkes totalt i middels klubber i utlandet. Det er et veldig dårlig tegn, konkluderer Torbjørnsen.

Thursday, September 8th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments