Ada Hegerberg satt i skyggen av lagkameratene i timålsseier

• EM-kvalik: Norge – Kasakhstan 10-0 (7-0)

(Dagbladet): Norge var storfavoritt før EM-kvalifiseringskampen mot Kasakhstan på Aker Stadion, torsdag. Og da den første omgangen var ferdigspilt, forsto man hvorfor.

Da var Kasakhstan sjanseløse, etter at Norge hadde scoret sju mål. Seks av dem kom i løpet av 20 minutter, det siste like før pause.

Hele Norges Ada Hegerberg ble nærmest satt i skyggen av lagkameratene, som helt klart var ute etter å vise seg fram på hjemmebane. Selv om Hegerberg selv – «Årets spiller i Europa» – scoret Norges første etter sju minutter.

Sto i mot presset. Så raknet det fullstendig

For etter drøye ni minutter var det Isabell Herlovsen som satte seg på scoringslista, da hun var våken mens den Kasakhstanske keeperen sov på innlegget til Caroline Graham Hansen.

Under to minutter senere var Herlovsen der igjen, da hun kom på løp og fikk ballen av storesøster Hegerberg – Andrine. Herlovsen hoppet høyt, og stanget ballen elegant over keeperen.

Da så det tungt ut for kveldens gjester på Aker Stadion. Men Kasakhstan sto i mot presset – i ni minutter.

Så raknet det fullstendig.

Andrine Hegerberg tok frispark fra cirka 20 meter, og keeper ga retur. Da dukket debutant Stine Reinås opp, som enkelt satte sitt første landslagsmål.

Ett minutt senere fikk kaptein Maren Mjelde ballen på tolv meter etter en dårlig klarering av forsvaret. Hun trengte ikke prøve å plassere skuddet engang, og så ballen trille enkelt i mål.

TOMÅLSSCORER: Maren Mjelde scoret to mål mot Kasakhstan. Her mot Adilya Vyldanova. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Vis mer

Tre Hegerberg-forsøk uten hell

Caroline Graham Hansen ville også på scoringslista, og like før halvtimen var spilt kom hun seg på skrå inn i feltet og sendte ballen inn nede i det lengste hjørnet.

Det ble hektiske minutter for det Kasakhstanske forsvaret, som på død og liv prøvde å holde Norge unna. Ada Hegerberg fikk tre svært gode forsøk på ti minutter, men verken de to headingene eller forsøket på å lobbe ballen over keeperen fungerte.

Da hjelper det å ha Maren Mjelde på laget. Eller bare å ha noen inne i boksen. For på corner havnet ballen rett i beina på Mjelde, som enkelt satte inn sitt andre – og det før pausen.

Måtte vente på scoring

Norge forsatte å presse etter hvilen, og hadde ballen omtrent hele andreomgangen. De aller fleste regnet med at Norge ville klare tosifra mål i kampen, men det så mørkt ut da den åttende scoringen lot vente på seg.

Ingvild Isaksen har vært gjennom et skademareritt, og har vært usikker på om hun ville komme tilbake på toppnivå. Derfor smakte det nok ekstra godt da hun satte Norges første mål i andreomgangen etter 76 minutter.

GODE SAMMEN: Det norske laget var svært gode sammen, og ga seg ikke før det sto 10-0. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Vis mer

De norske jentene hadde ikke rukket å feire ferdig da den niende scoringen kom, da Herlovsen satte sitt 49. mål i landslagsdrakta.

Selv om Ada Hegerberg ble satt i skyggen av lagkameratene, gjør det nok ikke noe at storesøster Andrine er med på å gjøre nettopp det.

For det hjelper nok litt ekstra at det var de to søstrenes kombinasjoner som sørget for at Andrine scoret sitt første landslagsmål – og Norges tiende i kampen.

Det ble med de ti. Og det er sikkert mer enn nok for blide fotballjenter på vei mot EM.