Venter tidenes «køhelvete».Normaltid: Under ti minutterBeregnet kjøretid: Fire timer


(Dagbladet): Skal du ut i Oslo-trafikken tirsdag neste uke, bør du smøre deg med solide doser tålmodighet og toleranseevne for trafikale utfordringer.

Mandag kl. 21 stenger nemlig det ene løpet i Smestadtunnelen på Ring 3 og all trafikk vil da måtte gå i ett løp. Fra tirsdag morgen venter vegvesenet køer. Lange køer.

- Det blir kø, det vet vi. Men vi vet ikke hvor mye, sier Eystein Hanssen, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, til Dagbladet.

«Køhelvete»

En annen kilde sier til Dagbladet at byens bilister vil kunne forvente seg det vi i tabloidpressen vil kunne finne på å kalle et «køhelvete».

Vegvesenet har beregnet at det vil ta fire timer å kjøre fra Sinsen til Lysaker på Ring 3 fra tirsdag hvis like mange som normalt tar rattet og hjulene fatt som vanlig. Strekningen tar normalt under ti minutter.

- Derfor håper vi flest mulig lar bilen stå og velger kollektivt, sykler eller går. Og hvis du må kjøre, anbefaler vi folk å unngå Ring 3, sier Hanssen.

Han sier det ikke finnes omkjøringsalternativer som har samme kapasitet som hovedveien, og at de ikke kan vite hvor lange køene og forsinkelsene vil bli.

Sjekk reisetidene

Du kan til enhver tid se hvordan trafikken flyter på utvalgte strekninger i Trondheim, Bergen, Stavanger, Oslo og i Østlandsområdet på Reisetider.no.

- Erfaringsmessig vet vi at det ved slike endringer er verst de første dagene, men at folk tilpasser seg etter hvert, sier Hanssen.

Han sier hovedutfordringene vil bli på Ring 3, men at det også vil forplante seg videre. Det bekrefter Mette Brunæs, trafikkoperatør ved veitrafikksentralen, som vet godt hva som vanligvis skjer når det er trafikktrøbbel i hovedstaden.

- Vi forventer at det vil være kø på hele Ring 3, men det vil påvirke større deler av byen, sier Brunæs.

Fulle tog

En av ringvirkningene vil kunne være kø ved påkjøringene til Ring 3, og det vil igjen kunne skape nye problemer.

At mange forhåpentlig velger kollektivtransport i stedet for å koke i køen, vil naturligvis også få konsekvenser for de som velger tog, buss og bane. Det kan bli trangt om plassen og gå saktere enn normalt.

- Allerede i dag er det en rekke togavganger som er fulle i rushtiden. Mitt råd til pendlere er å orientere seg om avganger som kanskje går noe senere eller tidligere enn ellers. Vi har så mange tog som det vi har, og det kan bli trangt, men det er vanskelig å forutse hvordan dette blir, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB, til Romerikes Blad.

Ruter forventer at bussene som går langs Ring 3 vil måtte bruke lenger tid enn vanlig. De har samtidig mulighet til å sette inn flere busser hvis det skulle bli for trangt om bord.

Tunnelarbeider fram til 2020

Uansett: Dette er bare starten på noen år med tunnelarbeider, og tilhørende kø og kaos.

Mot slutten av året starter arbeidet med Granfosstunnelen. I første halvdel av nesteår står Brynstunnelen og Tåsentunnelen for tur. Først i 2020 er det siste tunnelarbeidet i denne runden planlagt ferdig, da Vaterland- og Hammersborg-tunnelen i sentrum. Hele oversikten finner du hos Vegvesenet. Arbeidet med Smestadtunnelen skal være ferdig sommeren 2016.

Bakgrunnen for arbeidene er et EU-direktiv for å bedre sikkerheten i tunnelenene, og det skal utføres arbeid i tunneler landet over. Du kan se oversikten over alle arbeidene hos Vegvesenet.

I Oslo-området ønsket vegvesenet å stenge elbilene ute fra kollektivfeltet i rushtida i områdene hvor det er ventet størst forsinkelser, for å kunne prioritere busser og nødetatene. De justerte tidligere denne uka dette til å tillate elbiler med passasjerer i kollektivfeltet også i rushtrafikken.

Sunday, May 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments