- Turistene spør om kriserabatt, men det er jo vår krise, ikke deres!


ATEN (Dagbladet): Med unntak av dagligvarebutikker og bensinstasjoner – der det i går vartilløp til hamstring – merker nesten alle næringssektorer i Hellas nå markedets frykt fra time til time.

- Bratt utforbakke

I bydelen Glyfada – kalt Atens svar på Beverly Hills – var det i ettermiddag svært få shoppingposer å se i hendene på de få forbipasserende ved både kjede- og designbutikkene.

Maria Pavlidou (28) har all tid i verden til å snakke med norske journalister mens hun er på jobb i en frittstående skobutikk. Den hadde bare én kunde – en skandinavisk turist – mens Dagbladet var i området.

- Det har gått bratt nedover siden helga. De få som kjøper noe vil bare betale med kort. Men de fleste bare kikker og venter til seinere på grunn av den usikre situasjonen. Det gjelder også turistene, sier Pavlidou.

Hun påpeker at utlendingene er de minst taktfulle.

- Turistene spør meg om «kriserabatt», men det er jo vår krise – ikke deres!, sier 28-åringen.

Hun mener at hun selv er så ung og allsidig at hun raskt vil få ny jobb om hennes nåværende arbeidsplass kneler, men legger ikke skjul på at framtida er høyst usikker. På søndag vil hun være blant de mange unge som stemmer nei til EU-kreditorenes krav.

- Det har vært ille i Hellas lenge. Det er nødt til å komme en endring. Vi grekere er sterke, vi kan klare det om vi står sammen. På en måte tror jeg «ja» og «nei» i folkeavstemningen er litt det samme, men det blir vanskeligere framover med et ja, sier Pavlidou til Dagbladet.

- Venter og ser

Hos Apple-forhandleren Document like ved i Glyfada er det bare ekspeditørene som tråkker rastløst rundt hyllene med iPhone-er og Mac-er.

- Nesten alle bare venter og ser i stedet for å kjøpe. Det er en veldig stor endring. Se utenfor her – handlegata er nesten tom, sier ekspeditør Krystallia Papadiotou til Dagbladet.

Hun har imidlertid også opplevd at enkelte velstående kunder har kjøpt dyre produkter – tidligere – enn de hadde tenkt fordi de frykter varene blir vanskeligere tilgjengelige om situasjonen forverres ytterligere i landet.

- Folkeavstemningen på søndag er bare en måte for regjeringen å fraskrive seg ansvaret på. Dette er ikke et ja/nei-spørsmål folket har noen forutsetninger for å svare på – vi kjenner ikke enkelthetene i forslagene. Dette burde avklares på et høyere nivå, blant velinformerte ledere, mener Papadiotou.

Store ringvirknnger

Problemene i handelen kan raskt bli større en omsetningssvikt som skyldes skeptiske kunder.

Ifølge den greske avisa Ekathimerini førte bankstengningene og kapitalkontrollen som ble innført mandag raskt til at store deler av det greske markedet i praksis stoppet opp.

Både industri- og handelssektoren advarer mot at om bankene holder stengt lengre enn ti dager, vil lagrene med importerte varer og råvarer gå tomme. Det vil i så fall føre til de første alvorlige problemer i produksjon og butikkhyller. I dag er det trolig bare allerede betalte ordrer som faktisk blir levert fra utlandet, noe de fleste leverandører har krevd siden 2014.

I enkelte land, som Russland, kreves betaling i kontanter – noe som er umulig etter de nye tiltakene.

- Noen fabrikker har hatt de samme underleverandørene i 30-40 år og operert med kreditt. Nylig ble også de bedt om full forhåndsbetaling, men nå kan ikke engang det skje, sier Ioannis Papageorgakis, president i Atens handelsforening SEADA, til Kathimerini.

Tuesday, June 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments