Tidligere forsvarstopp frykter kollaps ved krig: Vi har ikke noe forsvar


Tidligere forsvarstopp Jacob Børresen (71) frykter at det norske Forsvaret vil bryte sammen dersom det blir krig.

- Situasjonen er helt forferdelig. Forsvaret vårt har vi i realiteten avviklet. Den norske hæren, én brigade bestående av tre manøverbataljoner som ikke har øvd sammen i brigadeforband siden den kalde krigen, eksisterer egentlig bare på papiret, sier den tidligere stabssjefen i Sjøforsvarsstaben i et intervju med Dagsavisen.

Børresen er klar på at det norske Forsvaret ikke er i stand til å håndtere en krig eller en alvorlig sikkerhetspolitisk krise.

– Forsvaret er bemannet ut ifra meget nøkterne fredstidsbetraktninger. Hvis Forsvaret må settes på krigsfot, er jeg redd for at hele organisasjonen, og spesielt støtteapparatet, vil bryte sammen, sier pensjonerte flaggkommandøren.

Antall stillinger som er til rådighet, er altfor lavt, mener han. Det gjelder både i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren, i tillegg til støtteapparatet i Forsvarets logistikkorganisasjon.

– Etter min oppfatning har vi ikke lenger noe militært forsvar, i den egentlige betydningen av ordet. Vi har væpnede styrker. Et antall militære avdelinger, noen fartøyer, noen få kampfly, noen få bakkestyrker, som hver for seg er av førsteklasses kvalitet. Spesialstyrkene våre er i verdensklasse.

– Men de er ikke verdt noe som helst med mindre de er en del av et alliert forband.

(NTB)

Monday, March 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments