Slik reagerte kroppene til «Anno»-deltakerne

(Dagbladet): Det som ser ut som en tilsynelatende idyllisk plass å bo i NRKs tv-serie «Anno», var alt annet enn delikat under opptakene. Det fantes ikke kjøleskap, varmt vann eller steder å oppbevare kjøtt og fisk.

Derfor ble det få proteinrike måltider på de 14 deltakerne, som for det meste levde på korn, kål og andre grønnsaker under oppholdet som også var fysisk krevende.

Det å leve for 250 år siden var noe helt annet enn del å leve i dag.

Claus Dalvang, nå Fibiger, presiserer at flere av deltakerne opplevde 1700-tallslivsstilen som svært positiv.

- Det var som en total rens. Mange av oss forventet å bli nedbrutt og utsultet i løpet av de to første ukene, men vi opplevde det motsatte. Folk ble lettere i kroppen. Vi spiste ren mat som kål, løk, kålrabi og mat uten salt. Gevinsten var enorm, sier han.

I løpet av sitt ni uker lange opphold mistet han syv kilo.

Manglet vitaminer

Også Kjetil Nygård opplevde maten og levesettet nærmest som en rensekur.

- Det var det helt klart. Det må være den beste detoxkuren man kan gjennomføre og burde anbefales som et program for å gå ned i vekt, sier han. Nygård gikk ned rundt fire-fem kilo i løpet av sitt ti uker lange opphold.

I starten hadde deltakerne en del mat å velge på. Gro Haarvik forteller at deltakerne fråtset i de matvarene som var gitt dem i starten. Dette førte til at det raskt ble svært magert med mat og variasjon i kostholdet. Mangelen på sukker og kaffe ga mange av deltakerne kraftig hodepine i starten av oppholdet.

- Helsemessig, så var den første perioden etter at hodepinen forsvant, god. Etter noen uker, var det flere som var overrasket over at blant annet eksemen de hadde vært mye plaget av i åresvis, bare forsvant. Selv følte jeg meg lett i kroppen og jeg sov godt. Vi hadde fremdeles protiner i silden som vi hadde i tønner med lake. Vi var mye ute i frisk luft, vi spiste ikke sukker, ikke tilsetningsstoffer, og vi drakk ikke kaffe, bare vann. Etter veldig mange uker med så ensidig kosthold ble det slitsomt, sier hun.

Da Gro Haarvik gikk ut av «Anno» hadde hun lave verdier av vitamin D og B12. I løpet av de åtte ukene hun var med i serien mistet hun mellom seks og åtte kilo.

Mistet håret og vekt

En annen fysisk reaksjon Vibeke Sehested Gresseth opplevde var at hun i tillegg til å miste vekt, også mistet en del hår. 

- Jeg hadde lite å gå på fra før, og ble tynnere mens jeg var der inne. Maten vi spiste ga ikke noe overskudd, og uten mat og drikke duger helten ikke, har hun tidligere sagt til NRK.

Menyen var begrenset og kjedelig. Malin Dahl forteller at de i perioder spiste kun for å overleve.

- Vi spiste for å overleve, ikke fordi det var godt. Uten salt og andre krydderier blir maten veldig ensidig og kjedelig.

Hun gikk ned én kilo i uka, som tilsvarer fem kilo totalt. Også hun forteller om helsebringende effekter ved levesettet.

- Jeg har vel aldri følt meg så lett i kroppen før. Den sunne maten satte sine spor. Huden min ble silkemyk. Vi pratet en dag rundt bålet om hvem vi skulle spist først hvis vi måtte velge. Selvfølgelig kom denne samtalen opp fordi vi var sultne.

- Ble slapp

Narvikjenta forteller at hun etter oppholdet i høst har gått opp igjen de fem kiloene.

- Jeg har spist mye usunt etter jeg kom hjem. Alt jeg dagdrømte om inne på «Anno» har jeg stappet i meg siden jeg kom hjem. De kiloene jeg gikk ned har kommet på igjen, forteller Dahl.

Magnus Midtveit spiller basket på landslaget og har alltid spist sunt.

- Jeg merket at jeg ble svært slapp, da jeg ikke fikk i med de daglige dosene med proteiner og energirik mat som jeg er vant med i 2015. Det var tungt å ha lite energi, men samtidig en svært lærerik erfaring å ta med seg. Jeg har aldri testet kroppen min på denne måten før, og lærte i praksis hvor utrolig viktig det er med riktig næring for at kroppen skal fungere optimalt.

I løpet av seks uker mistet han tre kilo. 

- Det var et punkt på «Anno» hvor jeg fikk beskjed fra NRK at jeg var så tynn og sliten at jeg så grønn ut. Da skjønte jeg at jeg måtte bli flinkere til å spise mer, selv om det ikke var godt og var tidkrevende å lage mat, sier Magnus Midtveit.

Han forteller at han unngikk å gå ned for mange kilo. 

- Jeg ble flinkere til å spise mer og oftere. Jeg spiste opp de andre deltakerne sin mat dersom de ikke orket å spise alt. Jeg ble fungerende litt som en vandrene «matavfallsøppelkasse» – alle visste at jeg alltid var sulten, og trengte all ekstra energi for å utføre de fysiske oppgavende jeg ble satt til å gjøre. På denne måten klarte jeg å spise meg litt opp igjen, så da jeg kom hjem hadde jeg ikke gått ned mer enn tre kilo.

Forsvarlig vektnedgang

Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Fimreite sier til Dagbladet at så fremt deltakerne ellers er friske, er både kostholdet og vekttapet forsvarlig.

- Å gå ned én halv kilo til én kilo i uken er i utgangspunktet ikke urovekkende. Dette er et levesett som foregår innenfor en bergrenst tidsperiode, og derfor er det ikke dirkete helsefarlig å leve på så lite variert kost, sier hun.

Til tross for den svært ensidige kosten er ti uker også for kort tid til å utvikle mangelsykdommer, sier lege Wasim Zahid til Dagbladet.

- Hos friske mennesker er dette ufarlig i noen uker. Ensidig kost blir helseskadelig først når det pågår i flere måneder. Det er ikke farlig å gå ned én kilo i uken, når prosessen kun varer noen uker, eller et par måneder. Holder man på slik i flere måneder, kan det det bli for stort vekttap. Men dette avhenger av vekten i utgangspunktet, sier Wasim Zahid.

 

Monday, March 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments