Ordførerkandidat om døtrenes kamp for et bedre dødsleie for moren: Deres historie er rystende


(Dagbladet): I åtte uker har den kreftsyke moren (55) til Pia Myhre Kamp (29) og Thea Kamp Johannessen (26) ligget på Solvang helsehus, i bydel Alna i Oslo.

Moren har uhelbredelig kreft i hjernen, og er døende.

Døtrene opplever Solvang som et gamlehjem, og et uverdig siste stopp for moren.

I et lengre intervju i Dagbladets papirutgave i dag forteller de om deres kamp mot byråkratiet for å få moren overflyttet til Akerselva sykehjem – som har en lindrende enhet med personell blant annet spsialisert på behandling av personer med kort tid igjen å leve.

- Burde bare vært døtre

Søstrene hevder at bydelen hele tiden har svart at det ikke finnes ledige plasser på Akerselva, og sier de føler seg løyet til.

For det har de siste månedene stått mellom to og fire plasser ledige på den lindrende enheten på Akerselva sykehjem. Det bekrefter direktør for de kommunale sykehjemmene i Oslo, Sølvi Karlstad i intervjuet. 

Direktør Jan-Henrik Karlsen for avdeling Helse og mestring i Bydel Alna mener det ikke medfører riktighet at bydelen har løyet til søstrene om de ledige plassene på Akerselva sykehjem. 

- Våre medarbeidere kan ikke se at det er grunnlag for å hevde at de har løyet. Det bydelsadministrasjonen kan se ut fra vårt saksbehandlingssystem underbygger våre medarbeideres oppfatning av dette, sier han blant annet.

Leder for helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl mener søstrene uavhengig av årsak har gjennomgått en belastning de som sørgende burde vært foruten.

- Sånn som dette skal det ikke være. I slike situasjoner skal fellesskapet stille opp. Denne tida burde Pia og Thea brukt på å være døtre, og bare det, og ikke føre en kamp mot ulike kontorer, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

- Rystende

- Det er ikke alle som har ekstra krefter til å gjøre det disse døtrene har gjort, når man samtidig befinner seg i en sorgprosess, fortsetter Tellevik Dahl, som også er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo.

Det var først etter at søstrene fikk vite om de ledige plassene på Akerselva sykehjem, og konfronterte bydelsledelsen med dette, at prosessen med en overflytting av moren startet, sier de i intervjuet. Moren fikk i går, 1. september innvilget plass på Akerselva sykehjem.

- All ære til søstrene som klarte å få til dette, men denne kampen burde de vært foruten, sier Tellevik Dahl.

Hun fortsetter:

- Jeg har hørt om mange tilfeller om fortvilte pårørende som ikke har fått sykehjemsplass til sine eldre, det er heller ikke første gang jeg hører om yngre med terminal kreft som ikke får en behandling skreddersydd til personer nettopp som henne. Plassene på den lindrende enheten er laget for å gi døende en verdig avslutning på livet, og Pia og Theas mor er en soleklar kandidat her. Derfor er deres historie ekstra rystende.

- Økonomi foran verdighet

Hun tror dårlig økonomi er hovedårsaken til at moren måtte vente lenge på å få innvilget plass på enheten.

- Bydeløkonomien er så skrapa at den ikke kan tilby det innbyggerne fortjener. De siste fire årene har budsjettene til bydelene blitt redusert med en halv milliard kroner. Dette setter bydelene under et enormt press, som syke og eldre dessverre lider under.

Tellevik Dahl sier hun vil utfordre eldrebyråd Aud Kvalbein i Oslo kommune på nettopp dette. 

- Jeg lurer på om det er slik som dette hun mener eldreomsorgen skal være, hvor økonomi settes foran verdighet. Og hvordan hun forsvarer det at åpenbare kandidater holdes unna lindrende plasser som er skreddersydd for pasienter som dem, sier hun.

- Økonomi skal ikke kunne vektlegges

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) sier til Dagbladet at Tone Telleviks Dahls fremstilling av kutt i bydelsøkonomien er noe uforståelig.   

- Totalt sett har bydeløkonomien siden 2008 og fram til 2015 blitt styrket med 1,9 milliarder kroner. Dette er økning på 18 prosent. I sammen periode har Oslo kommunes befolkning økt med 15 prosent, sier hun.    

Byråden understreker videre at hun bare kjenner saken om moren til Pia og Thea via medieoppslaget, men har følgende kommentar til Tellevik Dahls utsagn om at søstrenes histore viser at kuttene i økonomien til bydelene har vært så stor de siste fire åra at det nå går ut over brukerne:

- Det opplyses at det var ønske om en plass for palliativ behandlet på Akerselva. Dette er en forsterket plass. Plassen koster imidlertid for bydelen det samme som en ordinær langtidsplass på sykehjem, slik at økonomi ikke skal kunne vektlegges her.

Kvalbein fortsetter:

- Det er leit å høre når pårørende opplever at de ikke når frem og får ordentlig oppfølging i kommunen, slik det bør forventes. Samtidig registrerer jeg at bydelen oppfatter dette noe annerledes. Men det er uheldig når man ikke har kunnet finne en felles forståelse i denne saken.

Thursday, September 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments