Nord-Koreas ambassadør: – Den minste lille gnist vil føre til atomkrig


(Dagbladet): – Dette er ikke tomme ord, vi mener det vi sier. USA har ikke monopol på angrep med atomvåpen, sier Nord-Koreas ambassadør i Storbritannia Hyun Hak-bong til Sky News i et sjeldent intervju.

Intervjuet har Sky News fått lov til å få i anledning USA og Sør-Koreas militære øvelser tett opp til Nord-Korea, noe den ferske atommakten mener er forberedelser på invasjon.

At USA ikke har monopol på atomvåpen har han helt rett i. Det er nemlig åtte land i verden hvor det er bekreftet atomprøvesprengninger. Etter tall fra 2013 hadde Nord-Korea gjennomført tre slike, og lå nederst på listen av de åtte atommaktene.

- Når som helst

Ifølge ambassadøren kan Nord-Korea når som helst sende avgårde en atomrakett, hvis landet blir truet.

- Hvis amerikanerne fyrer mot oss, fyrer vi tilbake, svarer ambassadøren i intervjuet på spørsmål om nasjonen kan og vil bruke atomvåpen.

Ambassadøren gjør det klart at det ikke vil være de som trykker først på knappen. Han fremholder at nordkoreanerne er et fredselskende land. Men:

- Vi er ikke redd for å møte atomkrig med atomkrig, vi er ikke redde for krig, sier han, og henviser til statens retningslinjer.

Sjefen for USAs styrker i Sør-Korea uttalte i høst at han trodde Nord-Korea har utviklet atomstridshoder som kan fraktes med raketter, ifølge NTB.

Trosset FN

I 2013 trosset Nord-Koreas FNs varsler om å videreutvikle atomprogrammet, det meldte blant annet The Guardian om. Dette medførte sanksjoner fra Sikkerhetsrådet, som stemte enstemmig for vedtaket, hvor også nabolandet Kina deltok.

Dette fungerte som bensin på bålet.

I etterkant av vedtaket meldte statlige medier i Nord-Korea om at sanksjonene bare hadde styrket Nord-Koreas status som atommakt med kapasitet til å skyte ut raketter.

Atomtesten som ble foretatt i februar 2013, som utløste FNs vedtak om sanksjoner, var landets kraftigste hittil, ifølge NTB.

Da var det ikke klart om Nord-Korea hadde lyktes med å utvikle et mindre stridshode som kunne bæres av en rakett. Dette mener altså eksperter fra USA nå muligens er tilfelle.

- Vi er klare

At Nord-Korea har utviklet slik teknologi, kan ambassadøren bekrefte overfor Sky News.

- Vi er klare til å fyre av atomkraft. Derfor sier jeg at en minste lille gnist på den koreanske halvøya vil føre til atomkrig, sier ambassadøren.

Svære øvelser

Hvert år arrangerer det amerikanske og sørkoreanske militæret øvelser utenfor den koreanske halvøya. Dette skal være en av verdens største militærøvelser, og kalles Foal Eagle og Key Resolve.

Formålet med øvelsen er å forbedre samarbeidet mellom to militære styrker, som snakker forskjellige, til å bli mer effektivt, ifølge BBC.

I Washington og Seoul kaller de øvelsen for defensiv, og at den ikke er truende overfor Nord-Korea. Nordkoreanerne har en helt annen oppfatning, og mener de to statene øver på invasjon.

Øvelsene startet 2. mars i år. Foal Eagle-øvelsen varer åtte uker, mens Key Resolve-øvelsen varte i 12 dager.

Key Resolve-øvelsen er en massiv datasimulert øvelse, mens Foal Eagle-øvelsen består av titusenvis av soldater som opererer både på land, på havet og i luften.

- Nasjonens liv

Dette er ikke første gang Nord-Korea har gått ut med skrekkinngytende varsler.

En toppolitiker i Pyongyang skal ifølge AP ha sagt i 2013 at Nord-Koreas atomvåpen er «nasjonens liv» og at de vikke vil selge dem for milliarder av dollar.

Men Nord-Koreas trusler har tidligere heldigvis vært tomme. I april 2013 meldte det statlige nyhetsbyrået KCNA at det nærmer seg øyeblikket for en eksplosjon og at en krig kan bryte ut enten i dag eller i morgen, ifølge CNN.

Saturday, March 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments