- Når pressen er på statsrådjakt, er det typisk at Erna blir sta

Skandalene og nederlagene kommer tettere som hagl for justisminister Anders Anundsen.

Han tapte slaget om bevæpning i politiet for KrF og Venstre. Han måtte trekke tiggerforslaget som var så klønete utformet at alliansepartner Sp ikke ville ta i det, han har fått kraftig motstand på forslaget til endringer i ekom- og politiloven – og de to mest alvorlige sakene: Fredag kom Borgarting lagmannsrett med kraftig kritikk av justisministeren for instruksen om tvangsflytting av mulla Krekar. Og i morgen kommer han til å få kritikk i Stortinget for sin håndtering av asylbarnsaken. Begge disse tilbakemeldingene er sterk kost å svelge, både for en justisminister og en regjeringssjef.

Spørsmålet alle stiller seg er: Hvor lenge kan Anders Anundsen og Erna Solberg kan holde ut med presset? Tydeligvis litt til. Solberg, kjent for sine lave skuldre, avdramatiserer saken som noe hun «gjerne skulle ha vært foruten». Hun gjentok etter Høyres sentralstyremøte i dag at hun har full tillit til justisministeren.

- Det er sånn at vi har en veldig dyktig justisminister, sa statsministeren, da vi spurte henne i dag om hun er hundre prosent fornøyd med Anundsens jobb. Det spørs om det er inntrykket det norske folk sitter med. Solberg trekker fram alt han har fått til. Joda, justisministeren har tatt tak i fengselssituasjonen og avslørt et vedlikeholdsetterslep. Han har fått fortgang i innføringen av den «nye» straffeloven, han sender ut kriminelle utlendinger og er i gang med å reformere politiet. Det er bare det at de vanskelige sakene har overskygget dette. I en sjelden presseopptreden før helga svarte Anundsen slik statsråder alltid svarer: Han er statsråd så lenge han er statsråd. Han ville ikke si om han hadde konferert med statsministeren, men ifølge Solberg så snakker de sammen hver dag. Statsråder har gått av for langt, langt mindre saker enn dette. Erna Solberg har hatt en veldig stabilitet i sitt lag. Hun forklarer at det har sammenheng med de mange store og tunge reformene hun skal gjennomføre. Ikke en eneste statsråd er byttet ut eller rokert på siden taburettene ble utdelt for drøye 17 måneder siden. Til sammenligning: En kjapp opptelling viser at Jens Stoltenberg hadde 59 statsråder på åtte år. Og da er ikke alle konstituerte statsråder og settestatsråder regnet med. 13 av disse satt i mindre enn 17 måneder, før de ble byttet ut eller skiftet stol. En del av dem riktig nok fordi valget i 2013 veltet dem ut, men likevel. Statssekretærer og politiske rådgivere ble byttet ut enda hyppigere. Det kom omtrent en epost i måneden til pressen med folk som hadde fått “avskil i nåde”. -          Vi har et mye sterkere lag enn Stoltenberg hadde, forklarer Solberg selvsikkert. Det er ingen skam å lufte litt ut og å bytte litt rundt på taburettene når det har gått ei stund. En som har kjørt seg fast et sted, kan godt gjøre en god jobb et annet sted. Men når pressen er på statsrådjakt, er det typisk Erna å bli litt sta.

Monday, March 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments