- «Jihadi John» var paranoid og følte seg forfulgt av britisk etterretning

(Dagbladet): Han har blitt kalt IS-bøddelen, og skal være mannen som har henrettet en rekke journalister og hjelpearbeidere i propagandavideoer for terrorgruppa IS de siste månedene.

Nå blir stadig flere detaljer om «Jihadi Johns» liv kjent, etter at Washington Post offentliggjorde identiteten hans tidligere denne uka.

I dag publiserte Daily Mail et utdrag av en e-postutveksling mellom Mohammed Emwazi, som han egentlig heter, og en av journalistene i den britiske avisa.

Følte seg forfulgt

E-postene ble sendt mellom 2010 og 2011, før Emwazi forlot Storbitannia for å krige med IS i Syria. De gir et unikt innblikk i jihadistens liv i London.

Ifølge reporteren, viser den nåværende 27-åringen sterke, paranoide trekk. Noen måneder før han kontaktet den britiske journalisten, ble Emwazi stoppet på Heathrow på vei hjem til Kuwait.

Han hevder han ble avhørt av en svært aggressiv tjenestemann, og siden følte han seg forfulgt av den britiske etterretningstjenesten MI5. Han mente de overvåket hvert eneste steg han tok.

- Ikke redd

I en av e-postene skriver han at han skulle selge en datamaskin, og at han mente kjøperen var fra MI5.

- Jeg visste med en gang at det var dem. Noen ganger føler jeg dødsdømt, men jeg er ikke redd for at de skal drepe meg, skriver han.

På den andre siden skriver han i en av e-postene at han til tider følte seg så forfulgt at han ønsket å ta sitt eget liv, og at forfølgelsen ødela forholdene hans med kvinner.

Studerte dataprogrammering

Den nåværende 27-åringen er født i Kuwait og vokste opp i et middelklasse-nabolag i Vest-London. Sammen med familien bodde han i en treroms leilighet i Warwick Crescent. Han gikk tidvis i en moské i Greenwich og studerte dataprogrammering ved Westminister-universitetet.

Den tidligere dataeleven har vært kjent for britiske sikkerhetsmyndigheter i flere år, ifølge britiske medier. Det var i 2009 at han for alvor kom inn på politiets radar.

I dag ble det også kjent at Emwazi var en del av et nettverk som var med i planleggingen av et feilslått angrep i London 21. juli 2005.

Flere forbindelser

Fire menn forsøkte da å sprenge seg selv i luften på fire forskjellige steder, men i alle tilfellene var det bare utløseren på bombene som eksploderte.

I rettsdokumenter som avisa Observer har sett, kommer det fram at Emwazi hadde forbindelser til flere av de involverte i dette angrepet.

Et medlem av Emwazis nettverk hadde ifølge avisa en telefonsamtale med en av gjerningsmennene samme dag som angrepet fant sted. Gjerningsmannen ble seinere dømt til livsvarig fengsel.

Sunday, March 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments