- Jeg tror jeg ubevisst har truffet folk midt i hjertet


(Dagbladet): To dager etter at Andreas Lubitz (28) styrtet Germanwings Flight 4U9525 i fjellene, og tok med seg 149 mennesker i døden, fløy pilot Frank Woiton samme rute.

I et intervju med den tyske avisa Bild, beskriver han den emosjonelle flyturen.

- Det var en vanvittig trist stemning både blant de ansatte og passasjerene. Man kunne se det i ansiktene deres. Jeg ville at passasjerene skulle se at den som satt i cockpit også var et menneske, sier Germanwings-kapteinen.

- Jeg tror at jeg ubevisst har jeg truffet folk mitt i hjertet i denne situasjonen.

Husker piloten

Før avgang, forsikret kapteinen passasjerene om at han aktet å ta dem trygt hele veien fra Barcelona til Düsseldorf.

- Dere kan stole på at jeg vil sitte sammen med familien min rundt middagsbordet i kveld, fortalte tobarnsfaren over høyttaleranlegget, til applaus fra passasjerene.

Woiton har selv fløyet sammen med Andreas Lubitz tidligere.

- Jeg husker ham godt – og jeg forlot plassen min fra tid til annen for å gå på toalettet, sier han.

Med vilje

Det samme gjorde kapteinen på den skjebnesvangre flyturen tirsdag – men han slapp aldri inn igjen i cockpiten.

- Deretter hører vi andreflygeren vri på en bryter som får flyet til å gå inn i bratt nedstigning. Dette kan bare gjøres manuelt med hendene og med vilje. Så hører vi kapteinen snakke i den interne telefonen og vil inn i førerhuset igjen. Men han får ikke svar innenfra. Vi kan høre andreflygeren puste helt normalt helt til flyet treffer bakken, sa statsadvokat Brice Robin på en pressekonferanse tidligere denne uka.

Går verden rundt

Da Frank Woiton fløy sammen med andrepilot Lubitz, fortalte han om hvor fornøyd han var med flygertreningen sin. Han fortalte at han ville fly langdistanseruter og bli kaptein.

- Han mestret flyet på en veldig god måte. Det var derfor jeg lot ham være alene i cockpiten, sier han.

Den samme Germanwings-piloten har fått ros fra passasjerene for sin opptreden på en lokal rute i Tyskland dagen etter den tragiske flystyrten. Hendelsen er blitt omtalt av medier verden over.

Woiton hadde egentlig fri, men meldte seg til å fly fordi det var så mange av de ansatte som ønsket å bli på bakken etter ulykken.

Håndhilste

Da passasjerene entret flyet sto kapteinen i døra og håndhilste på hver og én, og før avgang kom han ut i kabinen for å snakke til de som skulle være med ham på den korte turen.

- Han fortalte at han og kabinpersonalet var svært ulykkelige. Han fortalte også at kabinpersonalet følte seg ille til mote, men at alle var der frivillig. Og han fortalte at han og kabinpersonalet hadde fortalt sine familier at de ville komme trygt hjem i kveld, skriver Facebook-brukeren «Britta Englisch» i et innlegg på Germanwings’ Facebook-side.

- Veldig fint

Etter at kapteinen hadde holdt sin lille appell til passasjerene ble det ifølge Britta helt stille, før de så brøt ut i applaus.

- Jeg vil gjerne takke denne kapteinen. Fordi han forstod hva alle tenkte. Og fordi han i det minste klarte å gi meg en god følelse før flyturen, skriver hun.

- Folk applauderte og tok meg i hånda og sa takk da de gikk av flyet, og fortalte at de gjerne flyr Germanwings igjen, det synes jeg var veldig fint, sier Woiton til tv-kanalen WDR.

Skjulte sykdom

Denne flyturen var dagen før det ble kjent at Lubitz styrtet flyet med vilje. Årsaken til at han gjorde dette, er fortsatt ikke kjent, men politiet har funnet en ødelagt sykmelding hjemme i leiligheten hans.

Denne ble aldri levert til hans arbeidsgiver.

Andrepilotens ekskjæreste sier i et intervju med tyske Bild at hun mener han hadde problemer.

- Da jeg hørte om ulykka var det en setning som holdt det gående i hodet mitt. Han sa: «En dag vil jeg gjøre noe som endrer hele systemet, og så skal alle vite navnet mitt». Nå skjønner jeg hva han mente.

Saturday, March 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments