- Jeg kjenner han som voldtok meg. Han var en i gjengen

– Jeg har fått masse positive reaksjoner. Folk er støttende, og det virker som om noen har skjønt hvor ofte det faktisk skjer, sier Drea Karlsen (25).

For 14 dager siden blogget hun om at hun som 16-åring ble voldtatt etter at hun sovnet på stuegulvet på en fest. Hun skriver om hvordan hun etterpå fortrengte alt, og først husket det igjen i fjor vår.

- Det er noe jeg har fortrengt i mange år. Det kom først opp igjen i fjor vår. Jeg fikk mareritt om det som skjedde den gang, og det gjentok seg sånn at jeg til slutt ikke klarte å sove, sier hun til Dagbladet.

Provosert

I bloggposten beskriver hun hvordan hun husker at hun våknet av at hun ble voldtatt, og at hun ikke turte å røre seg. Hun sier hun skrev det dels fordi hun er provosert over debatten om hvorvidt voldtekter skal graderes etter alvorlighet.

- Jeg er enig i at det er forskjell på voldtekter. Men poenget er at så lenge man ikke er med på det, er det voldtekt. Og det bør straffes deretter, sier Karlsen.

Hun kjenner mannen hun den gang ikke turte å anmelde for voldtekt.

- Jeg har møtt ham mange ganger i ettertid. Han er som alle andre. Han er en i gjengen. Han er godt likt. Og han er norsk. Han blir aldeles ikke sett på som en forbryter eller en kriminell. Han blir ikke sett på som en som har gjort noen så vondt. Ofte lurer jeg på om han vet hva han gjorde. Om han husker det. Om han ler av det. Om han har gjort det mot fler. Eller om han angrer og skjemmes, slik han burde gjøre, skriver hun i bloggen.

Høy terskel

Karlsen tror det kan være vanskelig for mange å anmelde en voldtekt når de kjenner voldtektsmannen.

- En anmeldelse kan påvirke mange utover den som blir anmeldt. Jeg tror terskelen for å fortelle er høyere når det er noen en kjenner, og det kan være vanskeligere å handle når man må se ham igjen senere og være del av samme nærmiljø. Hvis man ikke kjenner ham er det kanskje lettere å bare møte ham i retten, se ham i øynene og så aldri se ham igjen, sier hun.

Karlsen sier hun nå har bearbeidet episoden.

- Det ble veldig plagsomt da det først kom tilbake i fjor. Det var en tung sommer. Jeg har ikke bearbeidet det noe særlig før, men nå har jeg kunnet snakke om det og er ferdig med det. Det påvirker meg ikke lenger, sier hun.

Karlsen sier flere som har lest bloggen har fortalt om liknende opplevelser.

- Det skjer med mange flere enn man kanskje tenker over. Det er mange som bærer det alene, sier hun.

Modig

Lisa Arntzen, sosionom i Dixi ressurssenter mot voldtekt, sier de fleste som kontakter dem har opplevd det samme som Karlsen: Å bli voldtatt av noen de kjenner. Arntzen sier Karlsen er modig som blogger om dette.

- Det er veldig modig av henne å fortelle om det på denne måten. Dette er ikke noe det snakkes mye om, og når noen står fram blir skammen mindre for de andre som har opplevd noe liknende, sier Arntzen til Dagbladet.

Hun sier voldtekten Karlsen beskriver er grov.

- Vi trenger kanskje å høre sånne detaljer for å skjønne hvor grovt og alvorlig det faktisk er. Og det kan ha en viktig forebyggende effekt når flere står fram, sier Arntzen.

Hun sier de har sett saker tidligere hvor vedkommende forteller at de har fortrengt eller undertrykket det som skjedde, slik Karlsen opplevde. Og at det dessverre er veldig vanlig at saker ikke anmeldes.

- Karlsen skriver at hun ville anmeldt det hvis det hadde skjedd i dag, og det er nok slik at når man blir eldre og kanskje hører om voldtekt, blir det lettere å skjønne at det ikke er ens egen skyld når man utsettes for noe som dette. Derfor er det det viktig å snakke om dette tidlig med barn og unge, sier Arntzen.

Saturday, February 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2021
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Recent Comments