Hårmysteriet som vekker oppsikt: Hva slags farge har hun på håret?

(Dagbladet): I slutten av februar kunne det virke som om «alle» diskuterte om «The dress» var gull og hvit, eller blå og svart.

Det var etter at artisten Caitling McNeill la ut et bilde av en kjole på Tumblr hvor hun spurte fansen hvilken farge den hadde, at debatten startet.

Det viste seg til slutt at kjolen var blå og svart, og at det var lyssettingen på bildet som kunne lure folk til å tro at den var gull og hvit-farga.

I ettertid har det dukket opp en rekke lignende tilfeller. Det nyeste i rekka er en YouTube-video av artisten Sabrina Abu-Obeid (24) fra Melbourne i Florida.

- Håret forandra farge

Det var da hun skulle vise fram sin nye hårfarge til kjæresten DJ Monopoli at han la merke til at fargen forandret seg i rommene i leiligheten de var i.

• Se videoen øverst i artikkelen!

- Håret mitt er lilla, skriver Abu-Obeid i en mail til Dagbladet, og fortsetter:

- Kjæresten min så at håret forandra farge da jeg gikk ut av badet, og filmet det med telefonen sin for å vise det til meg.

Paret har bandet TeraBrite sammen.

På spørsmål om de redigerte videoen på noen måte, er svaret klart:

- Nei. Vi postet den direkte på YouTube via DJs telefon. Av en eller annen grunn så reagerer hårfargen rart på forskjellig lys. Fargen forandrer seg hele tida etter hva slags lys det er i rommet, skriver hun.

Nå er videoen sett av over 1,8 millioner på YouTube, og er kommentert av over 420 brukere.

Fotoekspert: Ikke juks

Lars Eivind Bones, fotograf i Dagbladet, tror ikke paret har juksa. Han forklarer at den mest sannsynlige grunnen til fargeforandringen er at det er forskjellig fargetemperatur på lyskildene i de forskjellige rommene.

- Det mest uforutsigbare lyset som finnes er lysstoffrør. Det er det tydelig at det er i det ene rommet, sier han.

Bones forklarer at slike lysstoffrør kan skape spesielle farger på film og på fotografier.

- Øynene våre er veldig tilpasningsdyktige og bestreber seg på å framstille alt så nøytralt som mulig, men et kamera er ikke like tilpasningsdyktig. Derfor kan fargene tilte, som det heter på fotospråket, når man går fra et rom med en lyskilde til et annet rom med en annen lyskilde, sier han.

Men det kan også være noe med hårfargen som gjør at den forandrer seg, mener Bones.

- En mindre sannsynlig forklaring er at jenta har brukt et fluoriserende fargestoff i håret sitt. Lysstoffrør kan inneholde usynlige stråler, som blir synlige når de treffer fluoriserende stoffer, sier han.

Han sammenligner det med fluoriserende lys på for eksempel nattklubber, hvor lyse klær kan skifte farge, mens mørke klær ikke gjør det.

Sunday, May 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments