Frykter unike instrumenter kan ha gått tapt på Ringve


Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim fikk omfattende skader i brannen mandag. Kulturministeren håper Norges viktigste samling av musikkinstrumenter ikke har gått tapt.

Både brannmannskaper og ansatte jobbet på spreng med å redde det som kunne reddes av verdier da museets hovedbygning begynte å brenne på formiddagen. Men både flammer, røyk og vann har tatt sin toll.

Ringve har landets viktigste samling av musikkinstrumenter og er en dyktig formidler av musikkhistorien, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Adresseavisen.

- Vi vet ennå ikke hvor omfattende skadene er, men jeg håper at brannen ikke vil føre til varig tap av de dyrebare musikkinstrumentene og annet viktig kulturhistorisk materiale, sier hun.

Ringve musikkhistoriske museum på Lade i Trondheim ble åpnet i 1952. De eldste bygningene stammer fra 1700-tallet.

Museet er også en svært viktig kulturformidler i Trondheim og en del av byens identitet.

- En tragedie for Ringve

Direktør Ivar Roger Hansen kaller brannen en tragedie for museet, som er Norges nasjonale museum for musikk og musikkhistorie.

Hansen fikk mandag ettermiddag gå inn i bygningen. Museet inneholder mange unike instrumenter. Hvor mye som er gått tapt, vil han få svar på først når han og de ansatte får ordentlig tilgang tirsdag.

- Det er et trist syn som møter oss når vi går inn. Bygningen er sterkt skadd, sa han til NTB etter at brannen var slukket.

Hansen berømmer brannfolkenes innsats.

– At bygget ikke ble overtent, skyldes en formidabel innsats fra brannvesenet, sier han.

Bygningen som brant, er en gammel tømmerbygning som er dekket med kledning. Det var betydelig varmeutvikling i hulrom mellom kledningen og tømmerveggen, ifølge brannvesenet.

Reddet instrumenter

En brann på Ringve er et kulturhistorisk mareritt, sier Arbeiderpartiets nestleder og

Trond Giske.

– Det er ikke bare nasjonal kulturhistorie, men internasjonal kulturhistorie som er samlet på Ringve. Det er, ved siden av Nidarosdomen, det fremste kulturhistoriske stedet i Trondheim. Det er instrumenter der som er helt uerstattelige i tillegg til gården i seg selv, sier han til Adresseavisen.

Giske sier han har et nært forhold til museet og tilbrakte mye tid der gjennom barndommen.

– Jeg blir helt skjelven når det brenner på Ringve. Det er det verste som kan skje der. Det er instrumenter som ikke kan erstattes, sier han.

Utfordringer

Hoveddelen av gjenstandene som ble forsøkt reddet fra flammene, er musikkinstrumenter og kunstgjenstander. Det er uklart hvor stor skade brannen har gjort på disse, men en god del av museumsgjenstandene er berget, slik museets evakueringsplan har til hensikt å bidra til.

Museet på Lade omfatter flere store, historiske bygninger. I hovedbygget, hvor det brant mandag, var det utstillinger av musikkinstrumenter og andre musikkhistoriske gjenstander i sju rom.

Bygningen som brant er «juvelen på Ringe musikkhistoriske museum», ifølge museumsdirektør Hansen.

– Bygget kan reise seg, men det kommer til å bli mange og lange utfordringer, sier han.

(NTB)

Tuesday, August 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments