Etter skandaleflight fra USA: Pålegges å trene mer


Et brev fra det norske til det amerikanske Luftfartstilsynet avslører hva slags reaksjon flyselskapet Norwegian kan vente seg etter en flygning fra New York til Arlanda den 26. januar i år.

Turen ble gjennomført med bare fem kabinansatte, fordi fire kabinansatte mente det var uforsvarlig å ta av i det elendige været og forlot flyet etter en vill krangel med kapteinen.

At turen dermed ble gjennomført i strid med sikkerhetsreglene lar ikke Luftfartstilsynet passere ubemerket.

Kommunikasjons-fokus

- Luftfartsverkets mest sannsynlige reaksjon er å forlange en økning i treningen til kabin- og flightmannskapet, skriver seksjonssjef Frode Lenning i Luftfartstilsynet i en epost til en kollega i det amerikanske tilsynet FAA.

FAA hadde i forkant mottatt en melding om hendelsen, og videresendt den til Luftfartstilsynet.

Lenning forklarer kollegaen at den økte treningen i så fall vil bli pålagt innen operasjonelle temaer og CRM. CRM står for Crew Resource Management, og fokuserer på kommunikasjon, lederskap og beslutningtaking i cockpit.

Om et krav om mer trening til slutt blir Luftfartstilsynets reaksjon mot Norwegian etter episoden den 26. januar, gjenstår å se.

«Avventer fortsatt selskapets granskningsrapport. Ingen beslutning tatt ennå», skrev Frode Lenning til Dagbladet i går. Den interne granskningen skal ifølge Norwegian være i klar i løpet av måneden.

- Mitt eneste ønske

Et krav om mer trening vil være i tråd med en uttalelse til Dagbladet fra en av de fire kabinansatte som gikk av flyet den 26. januar, Melania Kosanovich.

- Mitt eneste ønske nå er at de gjør det rette både med hensyn til opplæring og sikkerhet slik at vi unngår liknende hendelser i framtida, sa Kosanovich til Dagbladet torsdag kveld.

Hun fortalte at hun og en annen av de fire ble intervjuet av granskerne i New York for ei uke siden. De to andre skal ha valgt å slutte og har begynt i nye jobber.

Kosanovich har tidligere latt seg intervjue om hendelsen i Dagbladet.

- Flere tiltak

Norwegian ønsker ikke å kommentere at mer trening ifølge Luftfartstilsynet er den mest sannsynlige reaksjonen mot selskapet, men henviser til en epost fra pressekontakt Astrid Mannion fra torsdag kveld:

«Vår interne utredning er ennå ikke ferdig, derfor er det ennå for tidlig for oss å kommentere spesifikke detaljer rundt denne hendelsen. Hensikten med denne interne utredningen er å forhindre at noe lignende skal skje igjen og flere tiltak har allerede blitt implementert», står det der.

Sunday, April 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments