Dobbelt så mye fisk i vinnerne som i taperne

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Fiskepinner er typisk barnemat, i hvert fall her i Norge. I Storbritannia derimot, er fiskepinner i form av Fish´n Chips, tradisjonell pubmat og fastfood.

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i fiskepinner og annen panert fisk. Dette er fisk som er panert i mel, kavring og liknende.

Noen typer består av mye fisk og et tynt lag med panering, mens andre typer inneholder mindre fisk og mer panering. En del typer har dessuten et fyll som gjør at andelen fisk blir desto lavere.

Et sunt fiskemåltid?

Rene fileter av fisk vil alltid være sunnere enn farseprodukter og panert fisk, fordi det kun består av fisk og ikke er tilsatt salt, stivelse og fett.

Men det betyr ikke at panert fisk ikke er sunt og ikke kan regnes som et fiskemåltid.

Mange av produktene i denne testen inneholder mindre salt og mer fisk enn for eksempel, fiskekaker.

Velger du en type panert fisk som har en høy andel fisk, steker den riktig og serverer med mye grønnsaker til, kan du med god samvittighet krysse av for et av ukens anbefalte fiskemåltider.

Les også: Bramat tester fiskekaker

Stek fisken i ovnen

De fleste typer panert fisk er stekt eller fritert i olje på forhånd. Derfor er det egentlig ikke nødvendig å steke fisken i enda mer fett.

Et tips for å gjøre et måltid med panert fisk sunnere, er å varme fisken opp i ovnen istedenfor å steke den i enda mer fett i pannen.

For det første sparer du en ekstra runde i fett, og for det andre så vil paneringen gjøre at fisken suger til seg relativt mye av stekefettet.

Det betyr at den ferdig stekte fisken vil inneholde mye mer fett hvis den er stekt i fett i pannen, enn hvis den er stekt uten fett i stekeovnen.

Les også: Fett til steking

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg panert fisk som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringmessig vurdering av produktene har vi sett på hvor mye mettet fett, umettet fett, karbohydrater, salt, protein og fisk de forskjellige produktene inneholder.

Mye mettet fett, karbohydrater og salt har trukket ned, mens mye umettet fett, protein og fisk har trukket opp.

Vi har valgt å gi terningkast 4-6 fordi vi mener at alle produktene kan ansees for å være et sunt alternativ til middag sammenliknet med mange andre middagsalternativer.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

jippi-fiskefigurer.jpg

Jippi Fiskefigurer

Karakter:
xtra-fiskepinner.jpg

Xtra Fiskepinner

Karakter:
findus-steketorsk.jpg

Findus Steketorsk

Karakter:
coop-fiskepinne.jpg

Coop Fiskepinne

Karakter:
reitangruppen-fiskepinner.jpg

Fiskepinner

Karakter:

Les mer på Bramat.no:
Dette bør du vite om omega-3
Smarte styrketreningstips
Høyt kolesterol? Spis linfrø!

Monday, March 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments