Dansk dommer mener Norge smisket seg til seier i Bocuse d’Or

(Dagbladet): Jubelen sto i taket da norske Ørjan Johannessen ble verdens beste kokk i konkurransen Bocuse d’Or i Lyon onsdag.

Men ikke alle var like fornøyd med at Norge stakk av med seieren.

- Jeg tror de fleste fikk sjokk da Norge vant. Det er bare de tolv som har smakt på kjøttretten og de tolv som har smakt på fiskeretten, som faktisk har smakt på maten. De andre har bare kikket på den, sa danske TV 2s matekspert Svend Rasmussen på sin egen kanal idet vinneren ble kåret.

Det er norske TV2 som omtaler saken.

- Går ikke an

Han fortsetter å kritisere, og sier han synes Sverige var best.

- Jeg fatter ikke at Norge kunne vinne. De kom visst også som en overraskelse på nordmennene, de så litt merkelige ut i ansiktet.

Det er likevel særlig én ting som ser ut til å ha gått inn på en dansk dommer:

Sammen med kjøttretten lå tolv tollekniver i brunt slire på brettet der maten ble presentert. Én kniv til hver av dommerne.

- (At grønnsakene var rå) var tydeligvis ikke nok til å trekke dem langt nok ned. Eller så var det nettopp kniven som gjorde at de vant. Men jeg synes ikke det går an å gi gaver til dommerne på den måten, sier John Kofod, som var dommer under gårsdagens årlige konkurranse, ifølge TV2.

Kofod er også sjef for danske Bocuse d’Or, slik Eyvind Hellstrøm er i Norge.

- Sier mer om ham

Dagen derpå i Lyon kan ikke det norske vinnerlaget annet enn å le av danskens kniv-utsagn.

- Vi har ikke giddet å kommentere det, egentlig – men at Kofod sier det, sier vel mer om ham enn om oss. Danmark tenkte kanskje ikke godt nok over hva de skulle gjøre? Man vinner ikke Bocuse d’Or på grunn av en kniv, sier det norske vinnerlagets trener, Odd Ivar Solvold til Dagbladet.

- Dere laget knivene spesielt for anledningen?

- Ja, vi har fått dem laget i Telemark. Vi har ikke gjort noe mer enn å løse oppgaven, som gikk på å skape norsk identitet, sier han.

Om kjøttretten het det at kandidatene skulle «uttrykke sin regionale matkultur», og at den ville bli gitt karakter for dette.

- Derfor valgte vi å lage tolleknivene som vi ga til dommerne. Vi har hatt en rød tråd i alt vi har gjort, vi har vært målbevisste og skapt identitet fra første dag, sier treneren.

De norske vinnerne lot ikke danskenes sure miner legge en demper på feststemningen i går kveld.

- Jeg har ikke stemme igjen, det ble feiring – akkurat som det skal være. Det var bobler og fest, sier Solvold til Dagbladet.

- Trening på samme nivå

Søndag dro de ned til Lyon, og i dag, torsdag, reiser de hjem til Norge med gull i bagasjen.

- Det er hardt arbeid, det her. Jeg trener mye på hobbybasis, jeg løper og sykler – og dette er trening på samme nivå, selv om ikke pulspumpa blir like høy. Men det ligger like mange timer, faktisk vel så mange, i året i dette, sier treneren.

I finalen hadde Johannessen 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett. Det var bestemt på forhånd at hovedingrediensene skulle være perlehøns og brun ørret, og til fiskeretten var det begrenset hvilke grønnsaker han fikk velge blant, skriver NTB.

- Råvarevalget var perfekt, sa gullvinner Johannessen i går.

Johannessen fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

Norge endte på førsteplass, USA på andreplass og Sverige på tredjeplass.

Thursday, January 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments