Bildet som viser grekernes frustrasjon. Pensjonister bryter sammen i tårer


(Dagbladet): Den greske tragedien fortsetter og fredag var det opptøyer i hovedstaden Aten. Men noen få bilder fra Hellas’ nest største by – Thessaloniki – viser håpløsheten eldre folk sitter med.

En gråtende, eldre mann sitter utenfor nasjonalbankens filialer, mens en lang kø av andre pensjonister står klare for å hente sin pensjon der grensen er satt på 120 euro – drøye 1000 kroner.

Mannens identitet er ikke kjent, men bildet av mannen blitt spredt i diverse aviser og på sosiale medier.

Samtidig som han viser sin frustrasjon, kommer sikkerhetsvakter og hjelper mannen på beina.

Financial Times skriver at greske banker vil redde seg selv ved å inndra sparepengene til folk.

- Et ondsinnet rykte, kontrer Hellas’ finansminister Yanis Varoufakis, ifølge NTB.

Varoufakis tok sendt fredag kveld til Twitter for å avkrefte FTs påstand om at bankene vil inndra kundenes penger. Ifølge avisen vil bankene beslaglegge minst 30 prosent av innskuddene som er på over 8.000 euro, tilsvarende drøyt 70.000 kroner.

- FT rapporter om en gresk bankinndragelse er et ondsinnet rykte som lederen for den greske bankforeningen avviste i morges, skriver finansministeren.

- Dette er bare fantasi og helt grunnløst. Det er ingen slike scenarioer i noen som helst gresk bank, ikke engang som en øvelse på papiret, sa han.

Én milliard

Hellas har nemlig noen spennende dager i vente. Greske banker har en buffer på 1 milliard euro, men etter mandag er de avhengige av påfyll fra Den europeiske sentralbanken (ESB), sier sjefen for den greske bankforeningen.

Alle banker i Hellas har holdt stengt siden mandag denne uken, og åpner ikke igjen før kommende mandag. Unntaket er for pensjonister som ikke har bankkort, som får lov å ta ut pensjonen sin. Alle andre er henvist til minibankene for å ta ut kontanter, men der er det satt et tak på 60 euro per dag.

- Bankene har nok likvider fram til mandag. Etter det er de avhengig av hva ESB beslutter, sier Louka Katseli, leder for den greske bankforeningen.

- Vi har en likviditetsbuffer på om lag 1 milliarder euro, sier han. Det tilsvarer om lag 8,9 milliarder kroner.

Tidligere i uka raste greske pensjonister mot bankene.

Tusenvis av rasende grekere sto i kø ved greske banker for å sikre seg noe å leve for resten av uka.

- La dem dra til helvete, fnyste en pensjonist mens han ventet på å få ut penger.

Folkeavstemming

Søndag skal det greske folket stemme ja eller nei til låneavtale med EU.

I går kveld oppfordret en offensiv statsminister Alexis Tsipras oppfordret nok en gang grekerne til å stemme nei. Over 25.000 mennesker deltok i demonstrasjonen, og Tsipras ble møtt med massiv jubel og applaus da han presset seg gjennom folkemengden på vei til scenen. Tsipras sa også at uansett hva utfallet blir i folkeavstemningen, så er det en seier for demokratiet.

- Grekerne er fast bestemt på å ta saken i egne hender. Si et stolt «nei» til ultimatumene og dem som terroriserer dere, sa han.

Hellas’ kreditorer i EU og IMF ønsker reformer i blant annet landets pensjonssystem og momsregime for å forlenge låneavtalen. Den venstreorienterte greske regjeringen har avvist kreditorenes vilkår. Ifølge meningsmålingene er det dødt løp mellom ja- og neiside, skriver NTB.

Saturday, July 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments