Beskytt deg mot påskesola


– For de fleste er påsken starten på solsesongen, og det kan bli tøft for vinterblek hud.

Det sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Hun mener det er viktig at folk kommer seg ut og i aktivitet og nyter sola, men at det krever forholdsregler.

- Hudkreft er en av de kreftformene vi vet hvordan vi kan forebygge. Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene og å være raus med solkremen. Dette rådet gjelder folk i alle aldrer, sier Ryel.

Hun anbefaler alle til å ta vare på huden i sola og gå til lege hvis du oppdager mistenkelige hudforandringer.

- Det er mer vanlig å bli solbrent i forbindelse med utendørsaktiviteter enn når man er ute for å sole seg.

Krem og briller

Forsker Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern forteller at om du skal oppholde deg i lavlandet i påsken trenger du bare beskyttelse om du skal være lenge ute eller om du skal sole deg.

- De som skal til fjellet eller som reiser til mer solrike land må ta hensyn til at sola kan være sterk, sier Nilsen.

Hun legger til:

- Refleksjon fra snø kan øke UV-nivået med opp til 50 prosent, og spesielt nysnø reflekterer mye. Skal du til fjells eller ferdes i åpent terreng, kan du bli solbrent og snøblind, hvis du ikke beskytter deg. Solbeskyttelse og solbriller er viktig for både barn og voksne.

Anbefaler sol

Professor og D-vitaminforsker Johan Moan anbefaler soling uten solkrem for å fylle opp lagrene med D-vitamin.

- Jeg anbefaler mye sol, omtrent halvparten av den dosen man vet man blir solbrent av. Så lenge man unngår solbrenthet så er alt fint, sier professor og D-vitaminforsker Johan Moan.

Han mener at en begrenset tid midt på dagen uten solkrem er best.

- Få mye D-vitamin, men ikke bli solbrent. Passe store soldoser er meget sunt, konkluderer Moan.

-Bruk solfaktor

Nilsen i Statens strålevern forteller at solstrålene er mer intense jo høyere sola står på himmelen, og det blir derfor lettere å bli solbrent for hver dag som går.

- Det er lettere å bli solbrent nå enn for eksempel i februar, og enda mer intens blir sola fram mot St. Hans – da står den aller høyest på himmelen, sier Nilsen.

Mange kvinner bruker sminke eller dagkrem med solfaktor i seg, men denne alene beskytter ikke godt nok mot sola, ifølge Ryel i Kreftforeningen.

- Dagkrem og sminke med UV-beskyttelse smører man vanligvis ganske tynt på og gjerne bare om morgenen. Det gir ikke tilstrekkelig beskyttelse. Så hvis du skal oppholde deg i sola anbefales heller en solkrem til ansiktet.

Tuesday, March 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments