Bergen: Russen dropper «livsfarlige» knuter. Oslo: Kan gjøres forsvarlig


(Dagbladet): Russestyret i Bergen har fjernet russeknuter de selv mener er livsfarlige. Russestyret i Oslo og Akershus er ikke enig i den påstanden.

- Vi har valgt å ta dem bort, for de kan være direkte livsfarlige, sier president i hovedrussestyret i Bergen, Kristiane Monstad, til TV 2.

To knuter, som også tidligere har møtt mye motstand, ølkorken og vinkorken, fjernes nå fra programmet i byen mellom de syv fjell.

Russen i Oslo og Akershus har de samme knutene på programmet for 2015, bare at deres er enda litt tøffere.

Ifølge russepresident Mia Therese Starberg, har de ingen planer om å endre eller fjerne de tradisjonsrike drikkeknutene. Hun tror heller at andre knuter er farligere, for eksempel «kongla».

 - Jeg mener ikke at vi har livsfarlige knuter. Det går an å drikke en kasse med øl på 24 timer forsvarlig, og man velger jo helt selv om man vil det gjøre det eller ikke, påpeker Starberg.  

24 øl på 24 timer

Av §90 i russeknutelisten for russen i Oslo og Akershus fremgår det at russen får en most ølboks i lua for å drikke en kasse med 0,33-liter på 24 timer.

Av §92 går det frem at man får en vinkork i lua for å drikke en flaske vin på 15 minutter. Flasken skal minimum være 75 cl. Oslorussen må altså drikke opp flaska fem minutt raskere enn bergensrussen.

 - Vi har skrevet ned knutene, men de er ikke lansert ennå. Jeg leste nettopp artikkelen på TV2, og den kommer vi sikkert til å ta i betraktning på neste møte før vi lanserer knutene, sier Starberg.

Folkehelseinstituttet har tidligere slått alarm om livsfarlige drikkeknuter.

- Alkohol er et bedøvelsesmiddel. Inntar man store nok doser kan det føre til pustestans. I tillegg medfører høy promille betydelig ulykkesesrisiko, sa Merete Vevelstad til Dagbladet for noen år tilbake.

- «Klamma» er farligere

Hun mener heller at andre russeknuter kan være mye farligere. Når man skal få knuten «kongla», må man ha sex i fri natur, og for å få en gullkondom i lua, må man ha sex i fri natur med tre vitner tilstede. 

 - Man kan jo være uheldig å få “klamma” og bli steril hvis man har ubeskyttet sex ute i skogen, sier Starberg, som oppfodrer til varsomhet.

 - Jeg oppfordrer folk til å ta vare på seg selv og tenke seg godt om før de tar knutene, sier Starberg, som kan fortelle at russestyret skal ha møte på torsdag. 

 - Det kan være noen har restriktive meninger, men jeg tror disse hadde kommet opp på forrige møte hvis noen hadde hatt noen. Disse knutene har vi hatt innmari lenge, og hvorfor de plutselig er blitt livsfarlig nå, det vet jeg ikke, sier Starberg.  

Klamydiaknute

Russestyret i Oslo og Akershus arrangerer nå at russen får knute for å sjekke seg for klamydia.

– Vi skal ha en åpen dag hos Sex- og samlivsklinikken på Grünerløkka, og vi håper så mange russ som mulig kommer for å sjekke seg, sier Starberg, som informerer om at russen har laget en promovideo hvor de stiller en lege forskjellige spørsmål om klamydia.

Ikke alkoholpress 

Bergensrussen har vært bekrymret for det store alkoholpresset i russetiden. Dermed har de fjernet flere av de alkoholrelaterte knutene. Et slikt press er de ikke bekymret for i Oslo.

- Jeg har ikke hørt noe om noe stort russeknutepress tidligere. Det er helt valgfritt å ta russeknuter, sier presidenten, som likevel ikke ønsker å kalle bergensrussen for pysete. 

 - Jeg er ikke direkte uenig i det de gjør, og jeg vil ikke kalle dem pysete. Men jeg synes at uttrykket livsfarlig er et hardt uttrykk å bruke, sier Starberg.  

Monday, March 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2022
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Recent Comments