Mandag hadde Magnus (6) første skoledag. I dag ble klassen hans rammet av lærerstreiken

(Dagbladet): Mandag startet seks år gamle Magnus Winther-Leirvik i klasse 1B på Aspåsen skolen i Bodø.

I går fikk foreldrene hans en SMS fra skolen:

«TIL ALLE FORELDRE/FORESATTE PÅ 1. TRINN. Skolenes landsforbund har tatt ut sine 5 medlemmer på Aspåsen skolen i streik fra i morgen onsdag 20. august. På 1. trinn går [lærerens navn]  ut i streik. Streik betyr at vi ikke kan sette inn vikar. Vi ønsker at elevene skal komme på skolen selv om en av lærerne er tatt ut i streik. Vi skal finne gode løsninger med tilsyn for elevene. Vi ber om forståelse for at skolestarten blir annerledes enn vi hadde planlagt.»

- Jeg reagerer på at førsteklassingene blir rammet. De har sagt at de skal skånes for streiken, sier moren til Magnus, Annelin Leirivik til Dagbladet.

Ingen lekser

Hun forteller at Magnus har gledet seg og har vært veldig motivert for livets skolestart i hele sommer. Han har pugget matematikk, gledet seg til lekser og trent på å lese, forteller moren. I tillegg til SMSen hadde Magnus med seg et brev fra rektor i skolesekken hjem.

- I brevet fikk vi beskjed om at den oppsatte timeplanen utgår og at det ikke blir lekser, men at elevene kan komme på skolen og at de vil få tilsyn. I dag har jeg forstått at det har vært mye utelek og de har sett på film, omtrent som det var i barnehagen, sier Leirvik, som synes det er synd at skolestarten skal bli amputert for førsteklassingene.

- Den første uka er sårbar både for elevene og læreren som skal bli kjent med barna. Det er jo ikke lærerens feil at hun blir tatt ut i streik. Hvis dette vedvarer, hva skjer med de andre førsteklassene? Fortsetter de undervisningen mens klassen til Magnus blir hengende etter? Denne uka skulle de lære tallet 1 og bokstaven I blant annet, forteller hun.

To førsteklasser

Uttalelsene i lærerstreiken har hele tida vært at førsteklassinger skal skånes for streiken den første tida. Skolenes landsforbund bekrefter overfor Dagbladet at lærere i førsteklasse nå er tatt ut i streik.

- Det gjelder Aspåsen skole i Bodø og en skole på Karmøy, sier forbundsleder Anne Finborud til Dagbladet.

Hun sier hun beklager situasjonen, men sier de har holdt det de har lovet.

- Vi har sagt at vi vil passe på å ikke ta ut førsteklasselærere de to første skoledagene slik at skolebarna skal få den skolestarten de har lengtet etter, sier Finborud.

Hun sier samtidig at de ikke sitter med fag- og timeplaner når de legger nye streikekabaler.

- Vi tar ut alle utenom gravide og sykmeldte. Og så er det slik at det er vanskelig å straffe arbeidsgiver uten å ramme brukerne. Dette er en konsekvens av konflikten, sier Finborud, som sier at når førsteklassene rammes øker det presset på arbeidsgiverorganisasjonen KS.

- Det er KS som sitter med løsningen. Vi har ikke hørt et pip fra de i hele dag, sier Finborud.

Dagbladet kunne tidligere i dag fortelle at mens KS mente de hadde tatt kontakt med motparten i dag, avviste lærerne dette.

Trappes opp i morgen

Hun hevder det ikke var et bevisst valg å ta ut førsteklasselærere nå.

- Som sagt sitter vi ikke med fag- og timeplaner, men det var bevisst at risikoen for at førsteklasselærere kunne bli tatt ut, sier hun.

Fra i morgen tar den desidert største lærerorganisasjonen, Utdanningsforbundet, ut ytterligere 2200 lærere i streik. Det betyr at 7700 lærere tilknyttet Utdanningsforbundet streiker. Ingen førsteklasselærere skal være tatt ut i streik. Fra Skolenes landsforbund er det per nå 80 streikende lærere. De avventer KS, som i går varslet at de har nye forslag til streikeløsning, skal komme på banen med disse før de eventuelt trapper opp.

- Vi sitter med en opptrappingsplan klar, sier Finborud.

KS opplyser til NTB i kveld at det har vært kontakt mellom partene og at sonderingene vil fortsette i morgen.

Wednesday, August 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments