Kjørte forbi ambulanse i full utrykning, fordi han ville bevise at den «kjørte for sakte»

(Dagbladet): I februar delte Aleksander Lunde videoen hvor han kjører forbi en ambulanse i full utrykning på E6 i Oslo, på Youtube.

Med videoen vil han demonstrere at ambulansen ikke kjører raskt nok.

- Jeg kjørte i 120-125 kilometer i timen, mens ambulansen holdt en fart på rundt 110 i en 100-sone. Jeg forsøkte å kjøre forbi utrykningsbilen først en gang, da økte de farten til 120 km/t, for så å sakke av igjen.

Lunde mener det er uforsvarlig å kjøre i såpass varierende hastighet for en ambulanse. Han ser ikke poenget i å ha på blålys hvis en skal holde det han mener er en lav hastighet for en uttrykningsbil.

- Da de sakket av farten til rundt 110 km/t igjen, kjørte jeg forbi dem på nytt og så ikke mer til bilen.

Lunde jobber til vanlig som hovedtillitsvalgt i arbeidstakerorganisasjonen Delta, som er tilknyttet flere helsetjenesteorganisasjoner.

- Jeg kommer til å drøfte dette med de andre tillitsvalgte i organisasjonen ved senere møter, det er uansvarlig å kjøre så sakte når det kan stå mellom liv og død for et menneske.

Lovpålagt å gi fri kjørebane

Sjef for uttrykningspolitiet, Runar Karlsen, mener kritikken mot nødetatene er uberettiget.

- Å kjøre i 110 km/t i 100-sone er langt fra hva vi kan kalle sakte, i tillegg kan det være medisinske årsaker vi ikke kjenner til, som kan ha gjort at ambulansen i dette tilfellet har valgt å holde akkurat denne hastigheten.

Karlsen forteller at alle er lovpålagt å sørge for fri ferdsel for alle typer utrykningskjøretøy. All kjøreatferd som kan hindre fri kjørebane kan resultere i store bøter, og ved forelegg kan straffen bli strengere.

- Vi ser i noen tilfeller at biler henger seg på utrykningskjøretøy på veien og følger deres fart, at noen aktivt kjører forbi og legger seg foran kjøretøyet derimot er svært sjelden. Det ville bli sett på som å hindre fartøyet med forsett

- Når privatbiler møter en ambulanse med blålysene på, er vi pålagt å gjøre det vi kan for å gi kjøretøyet fri kjørebane, det vil si at vi skal redusere farten eller kjøre til side dersom vi har mulighet til det. Å legge seg foran bilen er veldig motstridende med regelverket.

- Forsvarlig å kjøre forbi

Lunde er klar over at han kjørte for fort, men mener at han ikke utgjorde en hindring for ambulansen.

- Om de hadde ønsket å kjøre fortere, kunne de bare ha kjørt til venstre. Vi var tross alt på motorveien her. Når «mannen i gata» kjører i 130km/t i en 100-sone er det mer uforsvarlig å kjøre så sakte at bilene bak deg må bremse opp, sier han. 

Lunde mener det er tryggere for alle kjøretøy om man opprettholder flyten i trafikken, og fastholder at det var forsvarlig å kjøre forbi.

Redusert farten de siste årene

Avdelingssjef ved Ambulanseavdelingen til Oslo Universitetessykehus, Ola Borstad, forteller at ambulansene har valgt å redusere farten de siste tiårene i takt med at personellet har fått mer kompetanse.

- Tidligere var ambulansen i hovedsak et rent fraktemiddel, over de siste tiårene har kompetansekravene økt betraktelig. Det gjør at pasientene kan få behandling allerede på vei til sykehuset og dermed kan det være uforsvarlig å kjøre for raskt.

Han framholder likevel at ambulansen alltid skal ha som mål å frakte pasienten raskest mulig, men legger vekt på at det viktigste faktisk er å komme fram, uten å utsette pasienten eller andre bilister på veiene for ytterligere fare. 

Må bli flinkere til å sjekke speilene

- Vi opplever at trafikanter flest er veldig flinke i møte med uttryksningskjøretøy. Forbikjøringer og annen forhindring hender fra tid til annen, men det er heldigvis en sjeldenhet.

Borstad oppfordrer likevel bilister til å bli flinkere til å sjekke speilene, da det kan være vanskelig å høre sirener om en har musikk eller annen form for støy i bilen.

- Det vanligste problemet er at folk ikke ser i speilet og dermed ikke oppfatter at ambulansen kommer raskt nok. Det er også viktig at bilføreren beholder roen i møte med uttrykninsgkjøretøyet. Er det umulig å vike på veien du befinner deg på, vil jeg råde folk til å sette på blinklyset og ikke stoppe rett før en bakketopp eller en knapp sving, men vente til man får en trygg anledning til å vike.

Verken Karlsen eller Borstad ønsket å se videoen eller uttale seg om denne konkrete episoden, og snakker kun generelt utifra gjeldende regelverk. 

Wednesday, April 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments