- Ikke en gang Siv og Erna greier å forsvare kuttene i formuesskatt

(Dagbladet): KrF sier tvert nei til Høyre/Frp-regjeringens skattelettelser på 8,3 milliarder. De beholder dermed dagens nivå på formuesskatten, og vrir avgiftene i grønn retning.

KrF vil også bruke 2,5 milliarder oljekroner mindre enn regjeringen. I alt omprioriterer KrF nærmere 19 milliarder kroner. KrF kaller sitt budsjettalternativ for bærekraftig, framtidsrettet og sosialt ansvarlig.

 - Erna må ta grep

- Erna må nå ta en lederrolle, og gi KrF og Venstre betydelig gjennomslag slik at landet får et bedre statsbudsjett, sier. Flertallet går ikke gjennom Høyre og Frp F

- Holder ikke vann

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at argumentene for 4,1 milliard letttelse i formuesskatten har falt helt til jorden.

Han avviser at KrF kommer med en ren provokasjon med å fullstendig fjerne skattelettelsene – Høyre og Frs hjertesak.

-Tida nå er ikke inne for de store skattelettelsene regjeringen har lagt opp til. Argumentasjonen for skattelettelsene holder ikke vann.
Regjeringen må også ta inn over seg det fagøkonomene sier, og den mottakelsen profilen på budsjettet har fått.

- Når ikke en gang Siv Jensen og Erna Solberg selv greier å forsvare den skatteprofilen de har lagt opp til, så bør de ikke være overrasket over at det KrF legger fram, er bedre og mer gjennomtenkt, sier Hareide til Dagbladet.

Et annet hovedargument mot store skattelettelser nå er at den såkalte Scheel-utvalget skal legge fram forslag til endringer i selskapsskatten senere i høst.

- Ikke gjennomtenkt

- KrF er gjerne med på skattelettelser, og vi har vært med på det før. Men da var det skattelettelser som gikk til arbeidsplasser, og som skapte arbeidsplasser.

Nå vet vi at vi sannsynligvis de neste årene er nødt til å redusere selskapsskatten. Det kommer til å koste milliarder, og da må vi bruke skattelettelsene riktig, på det som skaper vekst.

- Å starte en skattefest nå, som ikke er godt nok gjennomtenkt og gjennomarbeidet, og som så godt som samtlige fagøkonomier advarer mot, det kan vi ikke være med på. Derfor legger vi fram det som er riktig og best for Norge, sier Hareide.

- Vil hjelpe regjeringen til å stå

Han tror regjeringen er overrasket over den dårlige mottakelsen budsjettet har fått.

- Jeg tror det foregår en prosess i regjeringspartiene hvor de ser at det KrF gir dem nå, gir dem en god mulighet til å komme stående på beina.

- Det er ikke dumt, når en skal hoppe utfor hoppkanten, å lande trygt og godt. Og det kan KrF hjelpe regjeringene med å få til.

Vi gir regjeringen nå en god oppskrift på hvordan de kan få en god profil på budsjettet, som er bedre tilpasset den økonomiske situasjonen, sier Hareide.

- Mangler sosial ansvarlighet

Han sier han har reagert sterkt på den manglende sosiale profilen på statsbudsjettet.

- Jeg ble veldig overrasket. Strategien regjeringen har lagt med å være så blåblå, ved å gi veldig store skattelettelser til de som har mest fra før, samtidig som de kutter i ytelser til trygdede, har vært gal. Og reaksjonen har folk egentlig kommet med allerede, sier Hariede.

Tøffe forhandlinger

Mandag legger Venstre fram sitt alternative budsjettforslag. Dermed kan forhandlingene mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene starte.

Hareide sier regjeringen ikke akkurat har lagt opp til et suverent samarbeidsklima med sitt budsjettforslag.

- Men det kan de rette på med å komme oss i møte gjennom budsjettforhandlingene, sier Hareide.

Friday, October 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments