- Hun gled inn i butikken med fotsid kjole, hette og store solbriller

(Dagbladet): – 20 år er lang tid, sier hattekunstner Mona Strand til Dagbladet.

I år feirer hun 20 års jubileum som hattekunstner med flere markeringer, blant annet en jubileumsutstilling i Nasjonalmuseet.

- Jeg er veldig glad i form. Selve håndverket med hatter ser man nesten ikke lenger, men det er veldig spennende, sier hun.

Lager hatter til dronning Sonja og Mette-Marit

Fredag kveld åpnet utstillingen på Kunstindustrimuseet, der Strand viser verket Veksthus, en installasjon av hatter laget i samarbeid med tekstilkunstner Marianne Pedersen.

Strand var egentlig utdannet frisør, men startet å studere på Kunst og håndverkskolen da hun utviklet eksem.

- Jeg krøp alltid opp til toppen – i stedet for å lage klær, så utrykte jeg meg i hår eller hatter. Jeg er veldig opptatt av afrikanske frisyrer, og kvinnene som bærer dem med stolthet. Hattene kan man ta av og på, og man får ulike roller med ulike hatter, sier hun.

I løpet av de 20 årene som hattekunstner har Strand også fått æren av å lage hatter til flere celebre mennesker. Hun lager blant annet ofte hatter de norske kongelige.

- Det har vært veldig hyggelig å jobbe med dem. Men jeg kan ikke snakke så mye om det, jeg vil ikke utlevere kundene mine. Men Mette-Marit liker den enkle stilen, sier hun.

Janet Jackson kom på besøk

En annen celeber gjest som har vært på besøk i Strands hattebutikk, er selveste Janet Jackson.

- Det rullet opp to sorte biler utenfor butikken, og så kom det en dame ut. Hun gled inn i butikken, i fotsid kjole og store briller. Da hun tok av seg brillene så jeg hvem det var. Jeg ble litt tatt på senga. Hun tok med seg en herrehatt, og dro av gårde, sier hun og legger til:

- For å feire tok jeg med meg sønnene mine på Ica og kjøpte is.

Portrettutstilling

I tillegg til hatteinstallasjonen stiller også fotograf André Clemetsen ut 20 bilder av mennesker med Strands hatter på.

- Vi traff hverandre på kafé for noen år siden, og bestemte oss for å samarbeide. Mange hatter forbinder du sterkt med personer, mens andre hatter er mer anonyme. Derfor ville jeg bruke noen kjente fjes, og noen ukjente fjes, sier han.

Han har fått med seg kjente fjes som blant annet Linn Skåber, Atle Antonsen, John Brungot, Agnes Kittelsen, Mariann Hole, Kadra og Shabana Rehman.

- Agnes Kittelsen ble dratt ut av sengen en tidlig morgen, ble kroppsmalt i fem timer og kjørt inn i skogen ved Kjelsås i et fryktelig uvær. Det var bitende kaldt. Idéen var at hun skulle representere den farlige, mystiske alvekvinnen. Atle Antonsen og Jon Brungot var litt heldigere, de fikk spise is, sier han og ler.

Han syns at det å få jobbe med Strands hatter har vært spennende.

- En hatt er et kunstverk i seg selv, og når du putter dem i hendene på en annen kunstner så får det en ekstra dimensjon. Når en kjent skuespiller har på seg hatten får det en helt annen retning igjen. En sånn prosess er spennende, sier han.

 

Tuesday, September 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments