Her varsler de flom til uka

(Dagbladet): Meteorologisk institutt varsler at store mengder nedbør kan føre til flom i områdene Nord-Trøndelag, Helgeland, Satlfjellet og Salten. Et forventet lavtrykk fra Atlanteren kan føre med seg mellom 70 og 120 millimeter nedbør i døgnet.

Overvåker situasjonen

Vervarslinga for Nord-Norge har gått ut med et Fase-A varsel, som er steget før et ekstremvarsel.

- Vi har økt bemanningen og overvåker situasjonen nøye. Vi er på grensen til å sende ut et ekstremvarsel, sier vakthavende meteorolog Rafael Kuhnel til NRK.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fulgt opp med å justere flomvarselet til gult nivå, som tilsier en mulig femårsflom i Nordland.

- Det er meldt om varmt vær og store mengder nedbør, noe som kan føre til flom. Foreløpig har vi kun meldt for Nordland, som er spesielt utsatt, sier senioringeniør, Anne Gunnvor Berthling, i NVE til Dagbladet.

Flomvarselet kan bli oppjustert

Varselet gjelder foreløpig fra og med tirsdag. Berthling forteller at det vil bli gjort en ny vurdering mandag morgen.

- Vi kommer til å komme med en ny prognose mandag morgen. Da vil vi vite mye mer om hvor stor flomfaren faktisk er. Det er først og fremst kombinasjonen med økende temperaturer som kan føre til snøsmelting og mye nedbør som bekymrer oss, sier hun og oppfordrer folk til å følge med på varslene som kommer.

- Det er viktig å følge med på varslene fra Meteorologisk Institutt og fra oss i NVE.

Vervarslinga på Vestlandet har sendt ut forhåndsvarsel om fare for flom til fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- I natt vil det komme sludd og snø i hele Trøndelag, men allerede mandag formiddag går det over til regn. Mandag vil det regne opp mot 20 til 30 millimeter i begge trøndelagsfylkene, mens det blir enda verre tirsdag. I de nordligste stedene av Trøndelag vil det da kunne komme opp mot 120 millimeter regn, sier vakthavende meteorolog Anne Mette Olsen ved Vervarslinga på Vestlandet til adressa.no.

Sunday, December 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments