- Her er narkokongen som sikret at Russland fikk OL

(Dagbladet): En påstått narkokonge hjalp Vladimir Putins Russland med å sikre årets Vinter-OL.

Den usbekiske forretningsmannen Gafur Rakhimov bekrefter, via tolk, overfor ABC News at han har hjulpet Sotsji med å få tildelt vinterlekene som begynner om få dager.

Rakhimov er visepresident i Asias olympiske råd, en paraplyorganisasjon for asiatisk idrett – som rommer de 45 asiatiske landene som også er med i IOC, den internasjonale olympiske komité, som administrerer OL.

- Han overbeviste dem [asiatiske delegater] fordi han har et godt forhold til dem. Han har stor innflytelse, sier tolken og talspersonen for Rakhimov til ABC News på telefon fra Dubai – der den påståtte heroinkongen søkte tilflukt da han ble etterlyst i hjemlandet.

Men den tidligere bokseren, idrettslederen og forretningsmogulen knyttes også av anerkjente kilder til omfattende organisert kriminalitet – spesielt handel med heroin.

Heroinedderkopp

For to år siden forsøkte USA å fryse midlene på Rakhimovs mange bankkontoer, etter at de fant spor av at Rakhimov var et høytstående medlem i den beryktede mafiaorganisasjonen Brother’s Circle (mer informasjon her og her (pdf) .

- Han står bak internasjonale syndikater som er tungt involvert i heroinsmugling, het det i en detaljert uttalelse fra det amerikanske finansdepartementet.

- Han er en av de fire eller fem viktigste enkeltpersonene i verdens heroinhandel. Han er en  svært framtredende, og svært farlig kriminell, sier Craig Murray, tidligere britisk ambassadør til Usbekistan.

Ifølge Murray smugles Rakhimovs heroin fra Sentral-Asia til St. Petersburg og videre til Europa.

«Pengesekker»

I 2000 ble Rakhimov nektet å være til stede under OL i Sydney på grunn av sin påståtte forbindelse til organisert kriminalitet.

Også den russiske gravejournalisten Sergei Kanev knytter Rakhimov til organisert kriminalitet.

Ifølge anerkjente Kanev skal nære kontakter av Rakhimov ha skrytt av hvordan «pengesekker» ble brukt til å sikre Sotsji stemmer i kampen om OL.

Rakhimov-talsmannen kommenterer ikke de alvorlige påstandene om forretningsmannens skjulte liv.

Viktig

Russland har ikke vært snaue i sitt skryt av Rakhimov. I 2007 uttalte lederen for Russlands olympiske komité følgende om Rakhimovs bidrag:

- Det ville vært vanskelig for Sotsji å vinne rettighetene til vinterlekene uten ham.

En talsperson for president Putin vil ikke kommentere de mange anklagene mot Rakhimov, og henviser til uttalelser Putin har gitt til ABC News tidligere:

- Om noen har konkrete bevis på korrupsjon i forbindelse med Sotsji-OL, kan de komme til oss med disse opplysningene, sa Putin.

Friday, January 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments