Dette mener folk er sosialt uakseptabelt

Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Arbeidstilsynet. 500 personer over hele landet er spurt om sine holdninger, blant annet til svart arbeid.

Mens kun 31 prosent av nordmenn mener det er helt uakseptabelt å bruke svart vaskehjelp, mener 40 prosent at det er helt uakseptabelt å sykle på rødt lys, og 55 prosent at det er helt uakseptabelt å snike på trikken.

- Jeg synes det er overraskende at så få synes det er uakseptabelt å bruke svart arbeid, sier Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har nå en kampanje for å få folk til å velge bort svart arbeid, blant annet igjennom nettsiden renvasket.no.

Rundt 250.000 får julevasken gjort av en vaskehjelp.

- Våre tall antyder at halvparten av disse får dette gjort svart, sier Finboe Svendsen.

Svarte milliarder

Ifølge tall fra NHO vaskes det årlig for 2 milliarder kroner av ikke godkjente renholdsbedrifter. Ifølge en FAFO-undersøkelse i 2011 hadde polske renholdere det året en snittlønn på 118 kroner i timen.

Minstelønnen det året var 156 kroner i timen.

- Det er vanskelig å si noe nøyaktig om omfanget av svart arbeid innenfor privatmarkedet, men vi vet fra spørreundersøkelser at holdningene til kjøp av svart arbeid har endret seg i positiv retning de siste årene. En undersøkelse gjennomført i høst viser at renholdstjenester er det de fleste innrømmer å ha kjøpt svart. 27 prosent av de som har kjøpt svart arbeid, og 3,1 prosent av befolkningen sier at de har betalt renholdere uten å melde fra til Skatteetaten, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Kvinner mer moralske

Kvinner og menn ser omtrent like alvorlig på det å bruke svart vaskehjelp.

Kjønnsforskjellen viser seg tydeligst i andre «moralske spørsmål» intervjuerne har stilt: I spørmålet om det er helt uakseptabelt å kritisere romfolk, svarer bare 25 prosent av menn mener dette er helt uakseptabelt, mot 36 prosent av kvinnene.

Kvinner gjennomgående mer opptatt av å følge regler enn menn, ifølge undersøkelsen:

34 prosent av menn synes det er helt uakseptabelt å sykle på rødt lys, mot 47 prosent av kvinnene.

Menn er også mindre moralske i sin omgang med forsikringsselskapene: 47 prosent av mennene mener det er helt uakseptabelt å få litt mer enn man har krav på, mens 62 prosent av kvinnene mener det samme.

Unge slurver

Holdningene er også målt i forhold til alder, der de yngste gjennomgående er mindre opptatt av å følge lover og regler enn eldre.

Kun 16 prosent i alderen 25 – 35 år mener det er helt uakseptabelt å benytte svart vaskehjelp. Tallet stiger jevnt og trutt jo høyere opp i alder man kommer. I gruppen 66-70 år synes 47 prosent av det er helt uakseptabelt.

- Jeg vet ikke hva det skyldes at unge er mindre opptatt av disse spørsmålene, det viktige er at både unge og gamle er bevisst på at det å betale for seg hvitt er viktig, sier Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Thursday, December 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments