Dette betyr den høynede terrorberedskapen i Norge

SVINESUND/GARDERMOEN/BERGEN/OSLO (Dagbladet): I løpet av dagen er Norge blitt stengt. Bevæpnede politistyrker har tatt stilling på flyplasser, togstasjoner, grenseoverganger, båthavner, festivaler og andre store arrangementer med mange mennesker samlet. I tillegg er beredskapen skjerpet i Helsedirektoratet.

Ved grenseoverganger flere steder sjekket politi utstyrt med maskingevær hver enkelt bil som skulle inn i landet.

Hentet hjem

I formiddag kom meldinga om at landet vårt stod overfor en mulig terrortrussel, og politifolk ble hentet hjem fra ferie for å kunne øke sikkerheten og beredskapen over hele landet.

PST-sjef Benedicte Bjørnland kan ikke si hvor i landet eller når den eventuelle terroraksjonen vil finne sted, men opplyser at det kan skje i løpet av få dager. Ifølge PST kan de mulige terroristene være på veg til Norge eller de kan allerede være her.

- Vi har ingen informasjon om hvem, hvordan eller på hvilken måte angrepet er planlagt gjennomført, sier Bjørnland.

Norges infrastruktur får nå oppleve hvordan det er å leve under trusselen om terror. Slottet, Stortinget og rådhuset i Oslo er blitt stengt for publikum, men stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen ba på en pressekonferanse folk om å fortsette å leve og bruke byen som normalt.

- Det er ikke uvanlig at det kommer informasjon om trusler mot konkrete land. Dennne inneholder ikke konkrete trusler mot personer eller objekter, sa fungerende påolitidirektør Vidar Refvik.

Krisestab

- Politiet har ikke stående vakthold ved alle aktuelle terrormål i Oslo, men har mobile ressurser som gir kort responstid dersom noe skulle skje, sa han.

I forbindelse med den mulige trusselen mot Norge, har Helse- og omsorgsdepartementet delegert til Helsedirektoratet å koordinere helsetjenestens håndtering av hendelsen. Helsedirektoratet har etablert krisestab.

 — Helsetjenesten er generelt godt forberedt på å håndtere ulike hendelser, og samarbeider nært med politimyndighetene i den situasjonen vi har nå, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

— Den situasjonen vi nå har kan virke skremmende på mange. Dersom noen har behov for oppfølging, er det viktig å ta kontakt med fastlegen eller annet helsepersonell. Helsedirektoratet arbeider nå med å utforme nyttige råd og informasjon til publikum. Dette vil bli lagt ut på www.helsenorge.no sier Erlandsen.

Flyplasser

På de største flyplassene rundt om i landet øker politiet sin tilstedeværelse gjennom både sivile og uniformerte, bevæpnede styrker.

Flyplassene i Oslo, Moss, Kristiansand, Stavanger, Ålesund, Trondheim, Bodø og Tromsø opplever en økt sikkerhet med utplasserte bevæpnede politistyrker.

- Vi er på stedet for at folk skal føle seg trygge, sier politiets innsatsleder Knut Hammer på Oslo Lufthavn.

Det er også økt bemanning ved flyplassene Torp, Karmøy, Flesland og Evenes.

Tog

På Oslo Sentralbanestasjon, Drammen togstasjon og Lillestrøm stasjon er det også utplassert bevæpnede politistyrker, som skal sørge for at de største innfartsårene for tog til hovedstaden er sikre.

- Det vil ikke bli endringer i togtrafikken eller vår bemanning. Jeg stoler på at politiet har gjort en god vurdering, og vi holder løpende dialog med norske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB.

Båt

Kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland i Kystverket sier til Dagbladet at de har økt sikringsnivået ved norske havneanlegg til nivå to.

- Det omfatter havner som har internasjonal skipsfart, og innebærer strengere kontroller av både personer og last i tillegg til en økt overvåkning, sier hun.

På kaia i Geiranger ble alle som var i terminalen evakuert bort fra havneområdet inntil politiet fikk kontrollert hele området. Etterpå ble folk transportert ut til tre store cruiseskip som ventet. I Kristiansand stod bevæpnet politi i havneområdet, mens politiet i Bergen økte sin tilstedeværelse på Bryggen i forbindelse med båtfestivalen The Tall Ships Races som ble åpnet i dag.

Grenseoverganger

For å kontrollere hvem som kommer inn i landet med bil, har politiet også plassert bevæpnet politi på en rekke grenseoverganger i landet. Fra grensene mot Russland og Finland i nord, til Svinesund i sør.

- For Østfold politidistrikt sin del betyr det at vi iverksetter de tiltak som vi har i vårt planverk når det oppstår slike situasjoner. Politiet må ta denne type informasjon på alvor, sier fungerende politimester i Østfold, Unni Lineikro i en pressemelding.

Ved Magnormoen i Hedmark sjekket bevæpnet politiet hver enkelt bil som kom kjørende inn i landet.

Oljeplattformer

De norske oljeplattformene har også blitt nevnt som mulige terrormål, men Statoil ønsker ikke å kommentere om de innfører noen ekstra sikkerhetstiltak. Oljeindistrien har lenge hatt god beredskap og innarbeidede sikkerhetstiltak klare for det som måtte skje.

Thursday, July 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments