Den virkelige historien om CIA-offiseren bak rollefiguren Maya avslørt i Senatet. Nå kalles hun «torturens dronning»

(Dagbladet): I filmen Zero Dark Thirty, filmen om den vanvittige operasjonen som ledet til at Osama bin Laden ble drept, møtte vi CIA-offiseren, en kvinne i 40-årene, som sporet terrorlederens tilholdssted. 

I filmen møter vi Jessica Chastain som «Maya» – en karakter inspirert av en virkelig CIA-kvinne. 

I det virkelige liv har hennes identitet og nåværende stilling vært holdt skjult – frem til den kontroversielle rapporten fra etteretningsutvalget i USAs senat for snart to uker siden. Rapporten avdekket blant annet omfattende tortur og at torturen ikke hadde vært til hjelp for å gi informasjon som styrket amerikanernes sikkerhet.

Nå har CIA-kvinnens mer eller mindre strålende CV dukket opp, og hun er av media blitt kalt «torturens dronning». 

Anonymiseres

Til tross for at historien hennes nå oppklares, har blant andre Jane Mayor, en skribent og journalist som har tatt for seg CIAs  avhørspraksis, akseptert forespørsler fra CIA om å holde identiteten hennes hemmelig. Dette til tross for at CIA-kvinnen i andre sammenhenger er blitt identifisert. 

Et undersøkende nettstedet har besluttet å identifisere henne. Det til tross for CIAs innsigelser, og med begrunnelse i kvinnens nøkkelrolle i å villede Kongressen om CIAs bruk av tortur, samt hennes svært aktive og direkte deltagelse i torturprogrammet. Dette inkluderer å ha medvirket direkte i tortur av minst én uskyldig fange. 

- Vet mer enn noen

Kvinnen har blitt beskrevet som «skremmende intelligent», «ikke redd for å gjøre feil», «vanskelig å administrere» og at «hun vet mer om al-Qaida enn noen andre i CIA», skriver The Telegraph som har laget en profil på CIA-analytikeren. 

Men karrieren til den 49-årige kvinnen er også full av tabber og anklager om å villede og feilinformere Kongressen. Dette til tross filmens skildring av henne som en livslang a-Qaida-ekspert, en fremstilling som da også er riktig. 

På tabbelisten står blant annet hennes rolle i forbindelse med etteretningen i forkant av terrorangrepene mot USA 11. september 2001. 

– Hun mistet taket da CIA ble gitt informasjon som kunne hatt forhindret angrepene mot USA, ifølge Jane Mayer. 

Ifølge NBC ble hun sterkt kritisert etter 11. september da det ble avslørt at en underordnet hadde oppdaget at to Al-Qaida-mistenkte som senere sluttet seg til terroraksjonen hadde kommet inn i USA. Dette likevel uten at FBI ble varslet.

Nøyaktig hva som var kvinnens rolle her, fremkommer ikke i The Telegraphs profil. Men kritikken av kvinnen stopper ikke der. 

Torturdronning

Til tross for kritikken som ble rettet mot henne etter 11. september, fortsette karrieren og kvinnen gikk videre til å bli en nøkkelarkitekt i «avhørsmetodene» som skulle brukes til å trekke informasjon ut av fanger. Nylig ble det avslørt at ingen av CIAs torturmetoder har bidratt til å styrke sikkerheten for USA. 

- Hun deltok frydefullt i torturøkter av mistenkte terrorfanger, hun har feiltolket etterretning på en slik måte at det sendte CIA på en absurd jakt på al-Qaidas sovende celler i Montana. Og da hun feilaktig fortalt Kongressens tilsynsfolk at torturen til CIA fungerte, sier Mayer. 

Hun deltok personlig på torturen av Khaled Sheikh Mohammed, Al-Qaida nummer tre som er blitt sett på som hjernen 11. september angrepene. Torturen ble utført ved metoden «waterboarding» i Polen, og som analytiker hadde kvinnen strengt tatt ingen grunn til å delta. Likevel gjorde hun det, skriver The Telegraph. 

«Var ikke i tvil»

Andre ting hun kritiseres for er at hun bidro hun også i feilinformasjon en al-Qaida-celle av afrikansk-amerikanere som opererer i USA. Dette førte til en menneskejakt for svarte muslimer i delstaten Montana. 

Til tross for disse feilene, ble hun forfremmet, og la i 2007 frem informasjon til Kongressen på at bruken av «forbedret avhør» der hun insisterte på at «et er ingen tvil i hennes sinn på at metodene på å få informasjon fra fanger hadde reddet hundrevis av amerikanske liv. Dette var CIAs tyngste argument for programmet, og i dag – etter de siste avsløringene – vet vi at dét ikke stemmer. 

Sunday, December 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments