Blodig 2014: Saudi-Arabia har kuttet hodet av 83 dødsdømte flere enn på lang tid

(Dagbladet): Så mange som ti personer kan en profesjonell bøddel i Saudi-Arabia halshugge på én dag.

En offentlig halshugging i Saudi-Arabia skjer normalt klokka ni om morgenen. På et offentlig tor, der skuelystne har samlet seg, går den domfelte går inn, og kneler foran bøddelen. Deretter svaier sverdet, kjent som en «sulthan», over nakken på den dømte slik at hodet faller av.

Hvis det faller av. Noen ganger må det flere hugg til før den dømte er halshugget. Når hodet har falt hender det at bøddelen straks tar et steg tilbake for å unngå at klærne hans blir tilsølt med blod. 

 

- Hengte avdød etter helikopter

Først etter den kriminelle er erklært død, kunngjøres det fra en høyttaler hva slags forbrytelser som personen har begått, og at prosessen nå er fullført. Senere på dagen fortsetter det daglige livet på torget, med handel og barn som spiller ball.

Det avkappede hodet blir normalt sydd på igjen, ifølge Wikipedia, og den avdøde plassert til offentlig anskuelse. I 2011 ble angivelig den den døde kroppen til den indonesiske hushjelpa Ruyati Binti Sapubi hengt fra lufta etter et helikopter til offentlig visning, skriver nettleksikonet og flere internasjonale nettsider. 

Kvinnen var dømt for åp ha drept sin arbeidsgiver. Henrettelsen førte til at Indonesia stanset praksisen ved å la personer reise til Saudi-Arabia som arbeidere, ifølge The Telegraph

Pakistansk mann henrettet

Saudiske myndigheter halshugget i dag, nyttårsaften, en pakistansk mann dømt for smugling  av angivelig store mengder heroin, ifølge kongedømmets statlige nyhetsbyrå.

Det bringer antallet offentlig kunngjorte henrettelser til sitt høyeste nivå på minst fem år, skriver nyhetsbyrået AP

Byrået har talt opp saudernes egne kunngjøringer av henrettelser i 2014, inkludert den som ble utført i dag, som viser at det etter alle solemerker endelige tallet på henrettelser i år er 83.

I august var det, ifølge Human Rights Watch en henrettelsesbølge i Saudi-Arabia. 19 mennesker ble tatt av dage på 17 dager.

Norge satser

De fleste er henrettet for narkotikasmugling, men landet har også mord, seksuelle overgrep mot barn, blasfemi, hekseri og homoseksualitet blant forbrytelser som kan lede til dødsstraff.

Amnesty International opplyser at Saudi-Arabia, som følger en streng tolkning av islamsk lov, har en av verdens høyeste statistikker for utførte henrettelser. Gruppen viser til 79 henrettelser i Saudi-Arabia i 2013 og 2012, og 82 i 2011 og 2010. Dette mot 69 i 2009.

Mellom 1985 og 2013 ble mer enn 2000 mennesker henrettet i kongedømmet. I 2013 var tre av den henrettede fangene under 18 år. 

Til tross for dette satser Norge på Saudi-Arabia. Klassekampen så i høst på interne dokumenter som viste at norske myndigheter det siste året har arbeidet offensivt for styrke forholdet til Saudi-Arabia og sikre norske selskaper innpass i landet. 

 

Kina og Iran er verstinger

Ifølge Amnesty økte henrettelser over hele verden i fjor med nesten 15 prosent, sammenlignet med 2012. Tar man bort Kina, det landet i verden som henretter desidert flest, men der slik informasjon er en statshemmelighet, ble minst 778 mennesker ble henrettet verden over.

Ifølge fjorårets statistikker ble det henrettet «tusenvis i Kina», 369 i Iran, 169 i Irak, 70 i Nord-Korea og 39 i USA. 

Iran, som er det landet i verden som henretter nest flest etter Kina, har i 2014 henrettet så mange som 707 fanger, ifølge den USA-baserte nonprofit-organisasjonen Iran Human Rights Documentation Center (IRHDC). Den iranske regjeringen annonserer ikke alle sine henrettelser og det er derfor vanskelig å oppdrive et eksakt tall, ifølge IRHDC. 

Wednesday, December 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
August 2019
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Recent Comments