1800 nordkoreanere jobber med «den hemmelige krigen»

(Dagbladet): Forrige uke skal Sony Pictures ha blitt utsatt for et kraftig hackerangrep. Først skal hackerne ha fått tilgang til fire filmer som ennå ikke var sluppet og lekket disse på nettet.

Denne uka viste det seg at hackerangrepet var enda mer omfattende. Sensitiv informasjon om en rekke av filmselskapets prosjektet, som budsjettdetaljer, personnumre og manus til TV-serier som ikke ennå er sendt.

Sony Pictures har foreløpig ikke gått ut med en offisiell anklage for hvem som står bak hackingen, men hackergruppa DarkSeoul, som i 2013 tok knekken på flere sørkoreanske banker og kringkastere, er mistenkt.

Men hackingen, som mange ser på som en hevnaksjon mot Sony-filmen «The Interview» – der to journalister blir rekruttert av CIA til å drepe diktator Kim Jong-un – har også satt søkelyset på det hemmelige, statlige cyberkrigorganet «Byrå 121».

Nekter

Nordkoreanske talspersoner har nektet for at landet har noe med angrepet å gjøre. Folk som imidlertid har vært rekruttert til sikkerhet- og etterretningsapparatet i landet, og deretter rømt fra regimet, mener landet i hvert fall har kapasitet og kompetanse til å gjennomføre et slik angrep.

Ifølge Nord-Korea-avhopperen Jang Se-yul, som skal ha studert på landets militærakademi for datateknikk, håndplukkes og rekrutteres de beste elevene som 17-åringer til «Byrå 121» der de trenes opp til cyberkrigere.

- De har rundt 1800 cyberkrigere, og det er regnet som en eliteavdeling i militæret. I Nord-Korea er dette et av deres sterkeste våpen. I Nord-Korea er cyberkrigen kalt «den hemmelige krigen», sa Se-yul ifølge avisa Independent.

Ifølge studerer hackerne i fem år før de får slutte seg til elitestyrken. Der blir de godt lønnet og tilgodesett, i tillegg jobber mange av dem, ifølge Jang Se-yul, under skalkeskjul av en annen jobb.

- Det er en stor ære å være statlig hacker i Nord-Korea. Folk har fantasier om dem, sier avhopperen og tidligere professor i datavitenskap, Kim Heung-kwang, ifølge Independent.

Krigshandling

Det var en rekke spekulasjoner tidligere i uka om at Sony ville navngi Nord-Korea som hackerne. Det har ikke skjedd, og Sony har seinere nektet å kommentere.

Nord-Korea har tidligere fordømt de to hovedrollene James Franco og Seth Rogen for filmen. De har også ønsket at FN skal stanse filmen.

Klagen kom i et brev adressert til generalsekretær Ban Ki-moon fra landets FN-ambassadør, Ja Song Nam.

- Det å tillate produksjonen og distribusjonen av en film som handler om drapet på en sittende statsleder burde regnes som en åpenbar støtteerklæring til terrorisme og en krigshandling, skrev Nord-Koreas FN-ambassadør Ja Song Nam i et brev adressert til FNs generalsekretær Ban Ki-moon i sommer, ifølge Reuters.

Nord-Korea-satiren «The Interview» har premiere i romjula.

Saturday, December 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments