101 ansatte i helse-Norge tatt for seksuell utnytting og overgrep

(Dagbladet): Minst 101 ansatte i Helse-Norge har mistet autorisasjonen de siste ti årene, fordi de har misbrukt tilliten de fikk ved å utnytte pasienter seksuelt. Det viser tall Dagbladet har fått fra Statens helsetilsyn etter å ha søkt innsyn med Offentlighetsloven.
 
Hvert år mister helsepersonell ved norske sykehus og legekontorer autorisasjonen etter at de har utnyttet pasienter seksuelt.

Dagbladet har i serien Overgripere i hvitt avdekket hvordan flere helsearbeidere de siste årene også har fått lov å komme tilbake i jobb med nye pasienter, etter at de har begått overgrep mot pasienter.

Helseminister Bent Høie (H) har forsvart ordningen.

Les hele serien Overgripere i hvitt her

Kan være flere

Statens helsetilsyn har gjennomgått en rekke ulike registre for å sammenstille tallene.

- Vi må ta et lite forbehold om at det kan finnes saker som vi ikke har klart å fange opp her, opplyser assisterende direktør Heidi Merete Rudi til Dagbladet.

I tillegg kan det finnes saker der helsepersonell er dømt i domstolene, uten at helsemyndighetene er orientert og har reagert.

Sakene spenner fra frivillige seksuelle relasjoner mellom behandler og pasient, til voldtekter inne på helseinstitusjoner.

Flest leger

Leger og psykiatere, psykologer, sykepleiere og hjelpepleiere og vernepleiere inngår i tallgrunnlaget.

Av flere titalls saker Dagbladet har gjennomgått fra årene 2008 til 2014, er leger den klarte største gruppen av de som mister autorisasjonen på grunn av seksuell utnytting og overgrep. Til tross for at det er tre ganger så mange sykepleiere på jobb i Norge.

- At det er forholdsmessig flere tilsynssaker mot leger enn andre helsepersonellgrupper kan det være flere årsaker til. Legeforeningens hovedanliggende er å arbeide kontinuerlig for at pasientene skal være trygge i møtet med norske leger, sier direktør for jus og arbeidsliv i Legeforeningen, Lars Duvaland, til Dagbladet.

- Må varsle

- 101 autorisasjonstap for seksuell utnytting på ti år er mye. All erfaring tilsier at det er store mørketall i tillegg som aldri rapporteres, sier leder i Pasientforeningen, Knut Fredrik Thorne, til Dagbladet.

Han ber pasienter om å bidra til å luke ut helsepersonell som misbruker tilliten i jobben.

- Både menn og kvinner må varsle når de opplever slikt. De må tenke på at denne personen kommer til å møte nye pasienter i framtida, sier Thorne.

Pasientforeningen får mange slike henvendelser gjennom året. Det er Statens helsetilsyn som er satt til å forvalte regelverket og eventuelt frata helsepersonell autorisasjonen når de har brutt loven.

Dagbladet har tidligere omtalt at Helsetilsynet ikke nødvendigvis varsler politiet når de avslører seksuell utnytting og overgrep mot pasienter.

Kan svekke tilliten

Sykepleierforbundet frykter for at pasientenes tillit til helsepersonell kan rammes.

- Sykepleiere har ekstremt høy tillit i befolkningen, men det skal ikke mange slike saker til før det svekker tilliten. Forventningene til helsepersonell er høye blant folk flest, sier nestleder i Sykepleierforbundet, Solveig Bratseth, til Dagbladet.

Det jobber i overkant av 100 000 sykepleiere i Norge. Blant de de 101 sakene Dagbladet omtaler utgjør overgrep begått av sykepleiere et mindretall.

- Dette er ikke mange saker over en tiårs periode. Men ett overgrep er ett for mye. Overgrep er alvorlige krenkelser av pasientene, sier Bratseth.

Forbygging

Psykologforeningen bistår medlemmer som har utviklet følelser for pasientene sine.

- Det hender medlemmer ringer og sier de har utviklet mer følelser for pasientene sine enn det de burde ha. Vil bidra til forebygging. I slike saker gir vi råd om hvordan de skal håndtere det profesjonelt, sier president i Psykologforeningen Tor Levin Hofgaard, til Dagbladet.

- Det viktige er å avklare om de fortsatt kan gi forsvarlig behandling og hvorvidt de bør overføre pasientansvaret til andre. Om slike følelser gjentar seg, ber vi dem om å søke veiledning, sier Hofgaard.

Han er klar på at Psykologforeningen varsler politiet dersom de får vite om seksuelle forhold mellom behandlere og pasienter.

- Dessverre er pasientenes mulighet til å klage til Statens helsetilsyn lite kjent i Norge. Jeg har møtt pasienter med negative erfaringer som ikke visste om de mulighetene, sier Hofgaard.

Wednesday, October 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments