Mobil-hybrider, bedre TV-skjermer, og så kommer endelig Chromebook


DinSide 2013 var året da Nokia sluttet å lage mobiltelefoner, smartmobil- og nettbrett-salget ble tatt til nye høyder, og PC-salget fortsatte nedgangen. Det var også året da PC-produsentene lanserte det ene rare hybridproduktet etter det andre for å prøve å stoppe den negative spiralen, men nesten ingen av dem opplevde særlig suksess.

Vi er med andre ord inne i et reelt teknologiskifte, der stadig flere av oppgavene vi tidligere måtte bruke PC-en til, blir både enklere og raskere utført på mobil eller nettbrett.

Dette går spesielt hardt ut over PC-salget i lavpris-segmentet, som av mange er spådd å bli fullstendig overkjørt av nettbrettet i tiden som kommer.

Bedre hybrider

Men ikke alt kan løses best på nettbrett og mobil, og derfor virker hybridløsninger å være en god idé, det vil si kombinert nettbrett og PC. Men skal det bli fortgang i salget må løsningene være kompromissløse. De må kunne fungere like godt som vanlige nettbrett, og verken være tyngre eller tykkere. Dessuten må tastatur og pekeplate fungere like bra som på en vanlig PC, for slett ikke alle ser poenget med berøringsskjerm når man jobber i “PC-modus”.

Alt dette vet selvfølgelig PC-produsentene godt, og vi forventer at de følger opp med gode produkter i 2014. Dette gjelder for så vidt også Microsoft, som kommer med en stor oppdatering til Windows 8 i løpet av året. Sentralt i denne vil være endringer som kommer til å glede tradisjonelle PC-brukere, blant annet skal den klassiske startmenyen være på vei tilbake, ifølge kilder som sitter tett på Microsoft.

Chromebook kommer

Den tradisjonelle Windows-PC-en har imidlertid fått en annen, spennende konkurrent, som også er ventet i norske butikker i løpet av 2014: Chromebook. Den ser ut som en vanlige PC, men kjører ChromeOS, et svært enkelt og gratis operativsystem fra Google der nesten alt skjer i nettleseren. De fleste store PC-produsentene har nå en eller flere Chromebook-modeller i sitt sortiment.

Programmer og lagring er nettbasert, og derfor har maskinene minimalt med intern lagringsplass. I tillegg er ChromeOS så lettkjørt at prosessoren ikke behøver å være så kraftig. Slikt holder prisene nede. Mange Chromebooker koster godt under 2.000 kroner i mange markeder, og har blitt svært populære.

Høyere skjermoppløsning

I den andre enden av prisskalaen vil det skje en voldsom utvikling på skjermsiden, ikke bare på PC-er, men også på mobiler, nettbrett og ikke minst TV-er. Alle kommer til å få betydelig flere piksler enn hva som så langt har vært normen. Det betyr først og fremst bedre skarphet, og et detaljnivå som i enda større grad nærmer seg hva øyet fanger i virkeligheten.

På mobilene vil toppmodellene fortsatt ha skjermer på rundt fem tommer, men med betydelig høyere skarphet enn i 2013. Vi vet allerede at Samsung kommer med et panel med 2566 x 1440 piksler for mobil i 2014, sammenliknet med årets toppmodeller som har 1920 x 1080 piksler.

Toppmodeller med større skjermer?

Såkalte “phablets” vil også selge i bøtter og spann i året som kommer. Dette er hybrider mellom mobil og nettbrett, med skjermer på rundt seks tommer. Etter hvert vil vi se phablets der skjermen dekker hele fronten, og da vil ikke disse være særlig større enn dagens mobiler med skjermer på fem tommer. Med andre ord: Vi forventer ikke at skjermene på toppmodellene kommer til å stoppe på fem tommer.

Større skjermer har alltid vært en driver i markedet, og det begynner nå også å dukke opp nettbrett med store skjermer. Vi har allerede sett enkelte på hele 20 tommer, men disse blir for spesielt interesserte. Da har vi mer tro på 13-tommere, som matcher dagens ultraportable PC-er. Det går allerede rykter om at Apple har et slikt nettbrett på planen for 2014.

Merk deg 4K og OLED

Det store skiftet på TV-markedet kom med flat-TV-ene, og salgstoppen kom i 2007. Siden den gang har salget gått nedover, og nærmer seg nå et normalnivå ifølge blant annet Elektronikkbransjen. Produsentene håper uansett at to nye teknikker kommer til å sette fart på salget igjen: 4K og OLED.

Disse to begrepene kommer du til høre mye mer om i 2014. Førstnevnte er TV-er med fire ganger høyere skarphet og detaljnivå enn dagens TV-er med full HD-oppløsning. Dette kommer spesielt til sin rett på ordentlig store TV-er, det vil si 65 tommer og mer, men krever også at materialet som vises har 4K-oppløsning. Vi vet at streamingtjenesten Netflix begynner å levere 4K-innhold allerede i januar, og enten man har 4K-TV eller ikke kommer Netflix og andre tjenester med “on demand”-innhold til å stjele mer og mer av TV-tiden vår i året som kommer.

Den andre teknikken – OLED – er kanskje vel så spennende, synes vi. Her snakker vi om TV-er med tykkelse på noen få millimeter, og med et TV-bilde som ser perfekt ut enten du ser på skjermen rett forfra, eller fra nærmest død vinkel. Enkelte av dem vil ha en buet utforming, som skal gi en slags surround-følelse for TV-titteren. OLED har vi ventet på i mange år, og nå er endelig teknikken moden for markedet. Vi har allerede testet en modell fra LG, her er vår dom.

Prisene er foreløpig høye både for OLED- og 4K-TV-er, men mot slutten av 2014 forventer vi at de vil de nærme seg nivåer som vil lokke mange kunder til butikkene igjen.

Flere saker om ny teknologi

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Tuesday, December 31st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments