Britisk storbank raser mot pyramidekongen: Hevder 20 millioner er borte vekk


(Dagbladet): Den britiske husbanken Newcastle Building Society (NBS) krever Towah ved Tor Anders Petterøe for 2,6 millioner euro – i overkant av 20 millioner kroner.

Dermed tårner problemene seg opp for den gamle pyramidekongen Petterøe. Britene gjør det klart at de ikke vil gi seg før de har pengene på konto. Petterøe har ikke svart på Dagbladets spørsmål om saken.

Kjempetap

Selskapskonglomeratet Towah, som består av en rekke selskaper i forskjellige land, har levert betalingsløsninger og betalingskort for pyramide-prosjekter over hele verden.

Towah-kontoene skulle brukes til å flytte penger inn og ut av pyramideselskapene. Men det siste året har kundene ikke vært i stand til å få ut penger fra Towah-systemet.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan pyramidetoppen Tor Anders Petterøe slo Towah Norway konkurs i august. Det hindrer ikke Petterøe å kjøre en Towah-eid Mercedes til godt over millionen. Sønnen fikk et heftig lønnshopp i Towah Norway et år før selskapet begjærte seg selv konkurs.
 
50 millioner kroner kan allerede være borte i Towah-systemet, etter at Petterøe i en telefonkonferanse innrømmet å skylde nettverksselskapet Bidify og deres kunder rundt 50 millioner kroner. Nå viser det seg at tapene kan være enda større.

Raser i brev

Den store britiske banken NBS leverte forhåndsbetalte kort til Towah-kunder. Men pengene kundene hadde betalt til Towah, ble ikke ført videre til den britiske banken som avtalt. Den britiske banken tok kontakt med Towah om problemet allerede i mars 2011, får Dagbladet bekreftet.

Da skal Towah ha hevdet å ha sendt pengene til feil bankkonto.

I et brev fra NBS til Towah, sendt 7. juni 2011 minner ifølge Dagbladets opplysninger banken om at midler som er satt inn på de forhåndsbetalte kortene er klientenes penger. Disse må oppbevares på egne, adskilte kontoer, i samsvar med britisk lov og retningslinjene fra finansmyndigheten FSA – som ifølge banken er veldig strenge på dette punktet.

17. juni 2011 sendte NBS et nytt brev. Der skriver banken at det mangler penger på klientkontoene, der det er gjort overføringer for over tre millioner euro. Banken skriver at den, slik saken sto, fortsatte å innfri sine forpliktelser på alle Towah-kortene som var utstedt – og at banken dermed dermed finansierte Towahs drift.

Vil ha etterforskning

Dette kan ikke fortsette, slår banken fast i det siste brevet.

Brevene er adressert til Tor Anders Petterøe, Towah Group Limited. NBS har begjært Towah Group limited konkurs, og har bedt om at Towah etterforskes.

- Den begjæringen har gått i vår favør, sier Angela Russel i NBS til Dagbladet.

Hun sier at banken nå har sluttet med såkalte forhåndbetalte kredittkort. Petterøe har ikke svart på spørsmål om han er kjent med noen etterforskning mot Towah i Storbritannia.

Ikke norsk tillatelse

I Norge er det Finanstilsynet som holder oppsyn med banksektoren og kortutstedere.

«Finanstilsynet gjør oppmerksom på at Towah ikke har anledning til å markedsføre eller drive bankvirksomhet (inkludert utstedelse og administrasjon av betalingsmidler (kredittkort)) i Norge. Dette innebærer blant annet at Finanstilsynet ikke har tilsyn med selskapet eller at det kan tilby konsesjonspliktige finansielle tjenester i Norge i samsvar med EØS-avtalens regler om etablering.», skriver Finanstilsynet til Dagbladet.

Men Towahs kunder, som ikke får tak i pengene sine, er spredt over hele verden.

Thursday, October 31st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments